Masz ochotę na słodkie co nieco, ale nie chcesz dostarczać organizmowi kalorycznych produktów? Jeśli tak, wiedz, że świetną alternatywą dla klasycznych babeczek mogą być muffinki bez dodatku białego cukru. Jak je przygotować? Oto prosta receptura.
Przeczytaj też: Waniliowe ciasteczka z czekoladą i pistacjami. Zrobisz je w kwadrans
Czego potrzebujesz?
Jak przygotować te babeczki?
W pierwszej kolejności pokój owoce w kostkę. Potem wrzuć do małej miski masło i olej, a następnie włóż naczynie na chwilę do mikrofali. Później ubij jajka z erytrytolem. Gdy skończysz tę czynność, dodaj roztopioną mieszankę masła i oleju. Dalej połącz mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Po chwili dodaj je do ubitych jajek i dolej mleko – oczywiście cały czas mieszając. Gdy ciasto będzie już gotowe, dorzuć do niego kawałki owoców. W dalszych krokach przełóż je do foremek.
A jak zrobić kruszonkę? Połącz roztopione masło, erytrytol oraz mąkę. Całość urabiaj. Gdy powstanie kruszonka, oprósz nią babeczki. Muffinki piecz przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przeczytaj też: Intensywnie czekoladowe brownie z malinami. Pokochasz ten wypiek!