Smakosze z całego świata są zdania, że francuskie desery nie mają sobie równych. Podobnie jest nie tylko z kremami, czy wypiekami, ale również naleśnikami. Za jedne z najsmakowitszych uważa się tak zwane crêpes Suzette. To innymi słowy ultra cienkie naleśniki serwowane wraz z szalenie aromatycznym pomarańczowym sosem. We Francji zajada się je już od XIX stulecia. Wprawiają kubeczki smakowe w zachwyt. Oto receptura.
Zobacz także: Waniliowe kule mocy z daktylami. Fit łakocie, które smakują wyśmienicie
Do przygotowania waniliowych crêpes Suzette będziemy potrzebowały składników, takich jak: przesiana szklanka mąki pszennej, 2 jajka w rozmiarze L, 1 niepełna szklanka mleka 3,2 %, 3/4 szklanki wody gazowanej, 3 łyżki klarowanego masła, szczypta soli morskiej, olej roślinny do smażenia
Do przygotowania sosu do crêpes Suzette będziemy potrzebowały składników, takich jak: sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, sok wyciśnięty z 2 pomarańczy, skórka starta z 1 pomarańczy, 4 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 2 łyżki likieru pomarańczowego, łyżka esencji waniliowej
Dokładnie mieszamy składniki na ciasto naleśnikowe. Najlepszy efekt osiągniemy, jeżeli je zmiksujemy. Smażymy naleśniki na bardzo dobrzej rozgrzanej patelni. Powinny być bardzo cienkie i apetycznie zrumienione z obu stron.
Po usmażeniu naleśników roztapiamy na patelni (na małym ogniu) cukier wraz z sokiem z cytryny i pomarańczy. Gdy powstanie gęsty sos, dodajemy do niego masło, likier pomarańczowy, esencję waniliową i skórkę pomarańczową. Bardzo energicznie mieszamy.
Zanurzamy naleśniki w sosie. Składamy je w trójkąty i wykładamy je na talerz. Podajemy crêpes Suzette na ciepło. Świetnie smakują z bitą śmietaną.
Smacznego!
Zobacz także: Apetyczne kanapki z awokado. Wersja meksykańska & śródziemnomorska