Ciepłe, chrupiące pieczywo z masłem… czy może być coś lepszego? Cóż, chyba tylko cieplutki chleb własnej roboty. Jak go upiec? Jest to zadanie czasochłonne, ale warte zachodu. Zresztą sprawdź ten przepis i przekonaj się na własne… kubki smakowe!
Przeczytaj też: Serwujemy przepis na pyszne śniadanie we włoskim stylu
Czego potrzebujesz?
Jak przygotować chleb z garnka?
W pierwszej kolejności wkrusz do miski wszystkie droższe. Następnie dodaj 5 g cukru, 15 g mąki i 100 ml wody. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut. Dalej do drugiej miski wsyp mąkę, sól i cukier, a później stopniowo dodawaj roztwór z drożdży, ciągle mieszając. Gotowe? W takim razie przykryj ciasto folią spożywczą, a na wierzch połóż bawełnianą ściereczkę. Ciasto odłóż do lodówki na minimum pół dnia.
Po upływie tego czasu, rozłóż ciasto na oprószony mąką blat lub deskę i uformuj z niego kulkę. Potem połóż ciasto na czystej ściereczce, owiń je tkaniną i pozostaw przez następne dwie, trzy godziny. Gdy ponownie urośnie, nagrzej piekarnik do 240 stopni i włóż na chwilę garnek, by nabrał nieco ciepła. Potem wyciągnij naczynie i przełóż do niego ciasto. Garnek przykryj pokrywką. Chleb piecz przez pół godziny. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i piecz pieczywo przez kolejne 20 minut. Później wyciągnij z pieca bochenek i odczekaj aż wystygnie lub wcinaj ciepły i chrupiący! I Voila!
Smacznego!
Przeczytaj też: Śniadanie, które zjesz z przyjemnością. Przepis na gofry z szynką i serem