Awokado z całą pewnością jest owocem niezwykłym. Już od dawien dawna jest zaliczane go grupy tak zwanych superfoods, czyli produktów fenomenalnie wpływających na stan naszego zdrowia. Jakie dokładnie ma zalety?
Zobacz także: Nie jadłaś lepszego sernika. Rozpływa się w ustach i kusi egzotycznym aromatem
Awokado zawiera gigantyczną liczbę cennych składników odżywczych. Jeśli zajada się się je regularnie, skutecznie wspiera funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, reguluje poziom cholesterolu i redukuje ryzyko zapadnięcia na wiele chorób nowotworowych. To oczywiście nie wszystko. Ponadto można uznać je za strażnika smukłej sylwetki - niezrównanie wspomaga metabolizm. Jakby tego było mało, zbawiennie działa na kondycję skóry, nawilżając ją, dodając jej promienności i zapewniając młodzieńczy wygląd. Warto zatem czym prędzej wprowadzić je do swojego jadłospisu.
A jak je jeść? Awokado świetnie sprawdzi się na przykład jako główny składnik kanapkowych smarowideł. Oto dwie uzależniająco pyszne pasty do wypróbowania. Warto zaczynać dzień od ich pałaszowania, ponieważ dodają witalności i korzystnie działają na samopoczucie.
Do przygotowania pasty będziemy potrzebowały składników, takich jak: 1 dojrzałe awokado, 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki, szczypta soli morskiej, szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu, 1 łyżka oliwy, odrobina świeżej papryczki chili pokrojonej na niewielkie kawałki
+ kawałek żółtej lub czerwonej papryki pokrojony na cienkie paski, świeża kolendra
Do przygotowania pasty będziemy potrzebowały składników, takich jak: 1 dojrzałe awokado, 3 łyżki startego grana padano lub parmezanu, łyżka soku z cytryny, szczypta soli, szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprz, 2 łyżki oliwy
+ świeże listki bazylii, suszone pomidory, orzechy pinii
Zobacz także: Na zakończenie wakacji zaserwuj sobie halloumi z salsą pomidorowo-brzoskwiniową