Na próżno szukać łasuchów, którzy nie przepadaliby za słodkimi puszystymi placuszkami. To banalnie prosty w przygotowaniu deser, który wielu osobom kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa, podobnie jak kokosanki, czy jagodzianki. Warto zacząć wprowadzać do jadłospisu jego urozmaicone wersje. Nadajmy klasycznym plackom na przykład przyjemny migdałowo-czekoladowy aromat. Z pewnością zachwycą nas swym smakiem. Oto receptura.
Zobacz także: Nie jadłaś lepszego sernika. Rozpływa się w ustach i kusi egzotycznym aromatem
Do przygotowania deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 140 g przesianej mąki pszennej, 60 g zmielonych migdałów, 2 jajka w rozmiarze L, 3/4 szklanki jogurtu naturalnego, łyżeczka esencji waniliowej, szczypta cynamonu, pół tabliczki białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, łyżeczka proszku do pieczenia
Łączymy składniki na ciasto. Bardzo dokładnie mieszamy. Nakładamy ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię, formując średniej wielkości placki. Smażymy placuszki z obu stron aż do osiągnięcia przez nie apetycznego złocistego odcienia.
Smacznego!
Zobacz także: Letnia odsłona ukochanej sałatki Włochów. Oszalejesz na punkcie brzoskwiniowej panzanelli