Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich mają ogromną słabość do cytrusowych aromatów. Wprost przepadają za smakiem pomarańczy, bergamotek, cytryn, klementynek, czy mandarynek. Dodają ich wspaniale pachnące skórki, jak i orzeźwiający sok do wielu potraw i deserów. Wzbogacają nimi również fit słodycze. Jeśli masz ochotę na słodkości, ale dbasz zarazem o linię, koniecznie powinnaś skosztować waniliowych kuli mocy we włoskim stylu. Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Skutecznie dodają energii. Oto receptura.
Zobacz także: Letnia odsłona ukochanej sałatki Włochów. Oszalejesz na punkcie brzoskwiniowej panzanelli
Do przygotowania kuli mocy będziemy potrzebowały składników, takich jak: 30 daktyli bez pestek, 1/2 szklanki zmielonych migdałów, 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich, 1/2 szklanki zmielonych nerkowców, 1 łyżka nasion chia, 4 czubate łyżki masła pistacjowego, łyżka esencji waniliowej, łyżka oleju sezamowego, skórka starta z pomarańczy, skórka starta z cytryny, sok wyciśnięty z połowy cytryny
Przekładamy wymienione składniki do malaksera i rozdrabniamy je. Gdy uzyskamy gęstą masę, zaczynamy formować z niej niewielkie kulki. Wykładamy je na sporym talerzu w odstępach i wkładamy do lodówki na noc, aby stężały.
Smacznego!
Zobacz także: Nie jadłaś lepszego sernika. Rozpływa się w ustach i kusi egzotycznym aromatem