Brownie to niemała gratka dla wszystkich łasuchów. Wśród ciast, w których dominuje smakowita nuta czekolady, zdecydowanie nie ma sobie równych. W końcu trudno o bardziej aromatyczny czekoladowy wypiek. To uzależniająco pyszne ciasto zajada się w Stanach Zjednoczonych od początku XX wieku. Co ciekawe, pierwsza wzmianka na jego temat pochodzi już z 1904 roku. W późniejszych latach przepis na brownie zaczął docierać także i do innych zakątków świata. Stał się potem hitem w Europie. Po dziś dzień nie traci na popularności.
Zobacz także: Letnia odsłona ukochanej sałatki Włochów. Oszalejesz na punkcie brzoskwiniowej panzanelli
Do upieczenia brownie będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g gorzkiej czekolady (70%), 200 g masła, 3 jajka w rozmiarze L w temperaturze pokojowej, 220 g brązowego cukru, 135 g mąki pszennej, szczypta soli morskiej, łyżeczka pasy waniliowej, miska malin
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Masło kroimy na niewielkie kawałki, a czekoladę łamiemy na kostki, po czym zaczynamy roztapiać je w niewielkim rondelku. Jajka miksujmy wraz z solą oraz cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Gdy masa czekoladowo-maślana ostygnie, przelewamy ją do nich i dosypujemy przesianą mąkę. Potem dodajemy do niej pastę waniliową.
Znów miksujemy, aby uzyskać gładkie aksamitne ciasto. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy o wymiarach 21x28 cm, wcześniej nasmarowanej masłem. Wykładamy na jego powierzchni maliny. Brownie pieczemy przez około dwadzieścia pięć/trzydzieści minut. Świetnie smakuje wciąż ciepłe i zaserwowane wraz z gałką lodów waniliowych bądź śmietankowych.
Smacznego!
Zobacz także: Dieta na smutki i niepokoje. 21 produktów, dzięki którym odzyskasz dobre samopoczucie