Przepis na szpinakowe pierożki gyoza. Wypróbuj!

Są uzależniająco pyszne.
Przepis na szpinakowe pierożki gyoza. Wypróbuj!
Fot. Pexels
24.08.2024

Zdaniem wielu smakoszy japońska kuchnia nie ma sobie równych. Zachwyca wyrafinowanymi połączeniami smakowymi i jedynymi w swoim rodzaju aromatami. Nic dziwnego, że mnóstwo dań wywodzących się z tej części świata zrobiło międzynarodową karierę. Oprócz sushi, ramenu, czy udonu warto zacząć zajadać także pierożki gyoza. Są wręcz uzależniająco pyszne.  

Zobacz także: Letnia odsłona ukochanej sałatki Włochów. Oszalejesz na punkcie brzoskwiniowej panzanelli

Szpinakowe pierożki gyoza

Pierożki gyoza zostały spopularyzowane w Japonii mniej więcej na początku XX stulecia. Co ciekawe, mają swoje korzenie w Chinach, gdzie są znane jako jiaozi. Oto, w jaki sposób przygotować ich smakowitą szpinakową wariację. 

Składniki

Do przygotowania ciasta na pierogi będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1/2 szklanki gorącej wody, 70 g zmiksowanego świeżego szpinaku, 2 łyżki oleju sezamowego

Do przygotowania farszu do pierogów będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 marchewki, duży por, 2 szalotki, nieduża kapusta pekińska, trzycentymetrowy kawałek imbiru, 3 ząbki czosnku, 100 g grzybów shitake, 2 łyżeczki papryki gochugaru, łyżeczka sosu ostrygowego, świeżo zmielony kolorowy pieprz, 2 łyżki brązowego cukru, sok wyciśnięty z limonki, 3 łyżki sosu sojowego

+ olej do smażenia i sos sojowy, sezam oraz szczypiorek do podania na koniec

Sposób przygotowania

Zagniatamy ciasto na gładką i elastyczną masę, co powinno zająć około 7 minut. Okrywamy je, studzimy, a następnie umieszczamy na około godzinę w lodówce.

Podsmażamy pora, czosnek, imbir i pokrojone drobno warzywa oraz grzyby. Dorzucamy do nich przyprawy i cukier. Mieszamy i skrapiamy farsz sokiem z limonki.

Dzielimy ciasto na małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Na środku każdego placka umieszczamy łyżeczkę farszu. Składamy placek na pół, tworząc półksiężyc. Dokładnie zlepiamy brzegi, tworząc charakterystyczne fałdki.

Smacznego!

Zobacz także: Pistacjowe croissanty. Zwariujesz na punkcie tego deseru

Polecane wideo

7 najważniejszych cech, których mężczyzna szuka u kobiety
7 najważniejszych cech, których mężczyzna szuka u kobiety - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie