Śliwki z całą pewnością można uznać za owoce szczególne. Ich wyrafinowany i pełen niespotykanej głębi smak nie ma sobie równych. Sprawia, że każde danie bądź deser, w którym zostały użyte, nabiera nie lada finezji. To po prostu owoce z nie lada charakterem. Sezon na nie już w pełni, więc zacznijmy jak najczęściej serować sobie śliwkowe uczty.
Zobacz także: Letnia odsłona ukochanej sałatki Włochów. Oszalejesz na punkcie brzoskwiniowej panzanelli
Jakie dania i desery ze śliwkami w roli głównej warto przygotować? Koniecznie zabierzmy się za robienie obłędnie pysznych knedli z orientalną nutą. To idealna letnia przekąska. Oto receptura.
Do zrobienia knedli będziemy potrzebowały składników, takich jak: 12 dużych dojrzałych śliwek, 250 g półtłustego twarogu, 150 g mąki pszennej, 1 jajko w rozmiarze L, szczypta soli morskiej, 6 łyżek brązowego cukru, łyżeczka cynamonu, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta mielonych goździków, szczypta sproszkowanego imbiru, kawałek masła
Rozdrabniamy widelcem twaróg. Następnie dodajemy do niego roztopione masło, odrobinę soli i rozbełtane jajko. Dobrze mieszamy. Potem do powstałej masy dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto, po czym odstawiamy je na około pół godziny. Łączymy przyprawy wraz z cukrem.
Zabieramy się za przygotowanie owoców. Przekrawamy je na pół, wyjmujemy z nich pestki. Każdą połówkę śliwki smarujemy masłem, posypujemy mieszanką przypraw i brązowego cukru.
Po odstaniu ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej z nich robimy kulkę. Rozpłaszczamy ją i umieszczamy w niej śliwkę. Potem ponownie formujemy z ciasta kulę.
Wrzucamy knedle do osolonej wrzącej wody. Gotujemy je przez około dziewięć/dziesięć minut. Podajemy je od razu po przygotowaniu. Świetnie smakują obtoczone w maku i polane kwaśną śmietaną z odrobiną cukru.
Smacznego!
Zobacz także: Przepis na pyszny letni koktajl. Nawilża skórę jak najlepszy kosmetyk