Knedle ze śliwkami w zupełnie nowej odsłonie. Pokochasz ten smak!

To idealna letnia przekąska.
Knedle ze śliwkami w zupełnie nowej odsłonie. Pokochasz ten smak!
Fot. iStock
21.08.2024

Śliwki z całą pewnością można uznać za owoce szczególne. Ich  wyrafinowany i pełen niespotykanej głębi smak nie ma sobie równych. Sprawia, że każde danie bądź deser, w którym zostały użyte, nabiera nie lada finezji. To po prostu owoce z nie lada charakterem. Sezon na nie już w pełni, więc zacznijmy jak najczęściej serować sobie śliwkowe uczty. 

Zobacz także: Letnia odsłona ukochanej sałatki Włochów. Oszalejesz na punkcie brzoskwiniowej panzanelli

Knedle ze śliwkami z orientalną nutą

Jakie dania i desery ze śliwkami w roli głównej warto przygotować? Koniecznie zabierzmy się za robienie obłędnie pysznych knedli z orientalną nutą. To idealna letnia przekąska. Oto receptura.  

Składniki

Do zrobienia knedli będziemy potrzebowały składników, takich jak: 12 dużych dojrzałych śliwek, 250 g półtłustego twarogu, 150 g mąki pszennej, 1 jajko w rozmiarze L, szczypta soli morskiej, 6 łyżek brązowego cukru, łyżeczka cynamonu, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta mielonych goździków, szczypta sproszkowanego imbiru, kawałek masła

Sposób przygotowania

Rozdrabniamy widelcem twaróg. Następnie dodajemy do niego roztopione masło, odrobinę soli i rozbełtane jajko. Dobrze mieszamy. Potem do powstałej masy dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto, po czym odstawiamy je na około pół godziny. Łączymy przyprawy wraz z cukrem.

Zabieramy się za przygotowanie owoców. Przekrawamy je na pół, wyjmujemy z nich pestki. Każdą połówkę śliwki smarujemy masłem, posypujemy mieszanką przypraw i brązowego cukru.

Po odstaniu ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej z nich robimy kulkę. Rozpłaszczamy ją i umieszczamy w niej śliwkę. Potem ponownie formujemy z ciasta kulę.

Wrzucamy knedle do osolonej wrzącej wody. Gotujemy je przez około dziewięć/dziesięć minut. Podajemy je od razu po przygotowaniu. Świetnie smakują obtoczone w maku i polane kwaśną śmietaną z odrobiną cukru.

Smacznego!

Zobacz także: Przepis na pyszny letni koktajl. Nawilża skórę jak najlepszy kosmetyk

Polecane wideo

Tymi frazami zrażasz do siebie ludzi. Unikaj ich jak ognia
Tymi frazami zrażasz do  siebie ludzi. Unikaj ich jak ognia - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie