Te bezglutenowe placki pozwolą ci pysznie i zdrowo rozpocząć dzień

Musisz spróbować!
Te bezglutenowe placki pozwolą ci pysznie i zdrowo rozpocząć dzień
fot. Pexels/ Rodion Kutsaiev
26.08.2024

Znudziły ci się kanapki i owsianki? Koniecznie wypróbuj te bezglutenowe placki! Są nie tylko zdrowe, ale i pyszne. A gdyby tego było mało, robi się je błyskawicznie!

Przeczytaj też: Czy dzięki diecie śródziemnomorskiej można dłużej żyć? Oto nowe wyniki badań

Placki bezglutenowe – przepis

Czego potrzebujesz?

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub waniliowego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sok z cytryny i pomarańczy

Jak przygotować te placki?

W pierwszej kolejności połącz w misce jogurt wraz z roztopionym tłuszczem oraz roztrzepanymi (osobno) jajkami. Następnie dodaj mielone migdały, mąkę ryżową oraz sodę. Całość dobrze wymieszaj. Dalej rozgrzej patelnię i lej na nią porcjami „kleksy” ciasta. Każdy placek smaż po 2 minuty z każdej strony. Przed podaniem skrop placki sokiem z cytryny i pomarańczy. Śniadanie serwuj z owocami i ulubionym syropem czy miodem.

Przeczytaj też: Dlaczego warto jeść grzyby? Zdziwisz się, jak wiele mogą zrobić dla Twojego zdrowia i urody

Polecane wideo

Kuchnia jedyna w swoim rodzaju. Jest po prostu boska!
Kuchnia jedyna w swoim rodzaju. Jest po prostu boska! - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie