To idealna zupa na letnie dni. Jej smak i aromat nie mają sobie równych

Pycha!
To idealna zupa na letnie dni. Jej smak i aromat nie mają sobie równych
Fot. Unsplash
17.08.2024

Co najlepiej zjeść na obiad w upalny letni dzień? Strzałem w dziesiątkę z pewnością będzie odżywczy chłodnik z karmelizowaną czerwoną cebulą. Smak i aromat tej zupy z całą pewnością nie mają sobie równych. Oto banalnie prosta w przygotowaniu receptura. Palce lizać!

Zobacz także: Oto deser idealny. Wypróbuj obłędne drop scones, czyli szkockie naleśniki

Chłodnik z karmelizowaną czerwoną cebulą

Składniki

Do zrobienia zupy będziemy potrzebowały składników, takich jak: 500 ml kefiru, 1 litr maślanki, 3 duże marchewki, spory por, duża czerwona papryka, duży pęczek botwiny z korzeniem, pęczek rzodkiewki, 4 ogórki małosolne, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, 3 niewielkie ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, cztery łyżki soku z cytryny, kilka ugotowanych jajek, sól morska, świeżo zmielony kolorowy pieprz, 2 czerwone cebule, 2 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki octu balsamicznego, oliwa

Sposób przygotowania

Kroimy marchew, paprykę, pora i buraczki w półplasterki, a pietruszkę i liście wraz z łodygami na małe kawałki. Rozgrzewamy w garnku oliwę. Dorzucamy do niej brązowy cukier i dolewamy ocet balsamiczny. Mieszamy. Zaczynamy karmelizować drobno pokrojoną czerwoną cebulę. Gdy stanie się miękka, przekładamy ją do miseczki.

Zaczynamy podsmażać inne warzywa (oprócz liści botwiny, koperku, szczypioru, rzodkiewek i ogórków). Następnie zalewamy je szklanką wody, dodajemy sól i gotujemy pod przykryciem przez około 8 minut. Potem dodajemy do wywaru liście wraz z łodygami i gotujemy przez kolejne 6 minut (w razie potrzeby dolewamy nieco więcej wody). Po upłynięciu wskazanego czasu dodajemy do zupy skarmelizowaną cebulę. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy go do przestygnięcia.

Kolejny krok to dodanie do zupy kefiru, maślanki, posiekanych rzodkiewek, ogórków, szczypiorku i koperku. Potem przyprawiamy chłodnik świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podajemy go z jajkiem.

Smacznego!

Zobacz także: Japońskie pierożki gyoza w wersji wege. Zawsze błyskawicznie znikają ze stołu

Polecane wideo

Te ubrania i dodatki z sieciówek wyglądają luksusowo. Genialnie podkręcają stylizacje
Te ubrania i dodatki z sieciówek wyglądają luksusowo. Genialnie podkręcają stylizacje - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie