Co najlepiej zjeść na obiad w upalny letni dzień? Strzałem w dziesiątkę z pewnością będzie odżywczy chłodnik z karmelizowaną czerwoną cebulą. Smak i aromat tej zupy z całą pewnością nie mają sobie równych. Oto banalnie prosta w przygotowaniu receptura. Palce lizać!
Zobacz także: Oto deser idealny. Wypróbuj obłędne drop scones, czyli szkockie naleśniki
Do zrobienia zupy będziemy potrzebowały składników, takich jak: 500 ml kefiru, 1 litr maślanki, 3 duże marchewki, spory por, duża czerwona papryka, duży pęczek botwiny z korzeniem, pęczek rzodkiewki, 4 ogórki małosolne, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, 3 niewielkie ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, cztery łyżki soku z cytryny, kilka ugotowanych jajek, sól morska, świeżo zmielony kolorowy pieprz, 2 czerwone cebule, 2 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki octu balsamicznego, oliwa
Kroimy marchew, paprykę, pora i buraczki w półplasterki, a pietruszkę i liście wraz z łodygami na małe kawałki. Rozgrzewamy w garnku oliwę. Dorzucamy do niej brązowy cukier i dolewamy ocet balsamiczny. Mieszamy. Zaczynamy karmelizować drobno pokrojoną czerwoną cebulę. Gdy stanie się miękka, przekładamy ją do miseczki.
Zaczynamy podsmażać inne warzywa (oprócz liści botwiny, koperku, szczypioru, rzodkiewek i ogórków). Następnie zalewamy je szklanką wody, dodajemy sól i gotujemy pod przykryciem przez około 8 minut. Potem dodajemy do wywaru liście wraz z łodygami i gotujemy przez kolejne 6 minut (w razie potrzeby dolewamy nieco więcej wody). Po upłynięciu wskazanego czasu dodajemy do zupy skarmelizowaną cebulę. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy go do przestygnięcia.
Kolejny krok to dodanie do zupy kefiru, maślanki, posiekanych rzodkiewek, ogórków, szczypiorku i koperku. Potem przyprawiamy chłodnik świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podajemy go z jajkiem.
Smacznego!
Zobacz także: Japońskie pierożki gyoza w wersji wege. Zawsze błyskawicznie znikają ze stołu