Najlepszy letni deser? Zdaniem większości łasuchów to z całą pewnością lody. Nie mają sobie równych w uprzyjemnianiu nam najgorętszych wakacyjnych dni. Warto pokusić się o ich przygotowanie w domu. Robi się je bowiem znacznie prościej aniżeli myśli większość osób.
Zobacz także: Oto deser idealny. Wypróbuj obłędne drop scones, czyli szkockie naleśniki
Oto uzależniająco pyszne receptury na lodowe desery. Zawsze się udają.
Do przygotowania deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 1 szklanka śmietanki kremówki (36%), 3/4 szklanki mleka pełnotłustego, 80 g serka mascarpone, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1/2 szklanki niesłodzonego kakao w proszku, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 200 g gorzkiej czekolady posiekanej na drobne kawałki, garść drobno posiekanych liści mięty, 5 łyżek ostudzonego espresso
W rondelku umieszczamy śmietankę kremówkę, mleko, cukier, espresso i kakao. Podgrzewamy je na małym ogniu, przez cały czas mieszając. Czekamy, aż cukier i kakao się rozpuszczą. Nie doprowadzamy ich jednak do wrzenia. Dodajemy do masy posiekaną czekoladę, miętę i ekstrakt waniliowy. Bardzo dokładnie mieszamy. Przelewamy ją do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Rano mieszamy schłodzoną masę i umieszczamy ją w zamrażalniku. W ciągu dnia wyjmujemy ją i mieszamy jeszcze cztery razy.
Do zrobienia lodów będziemy potrzebowały składników, takich jak: 500 g malin, ziarenka z jednej laski wanilii, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, szklanka wody, 6 łyżek miodu
Miksujemy owoce na aksamitną jednolitą masę. Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej miód. Następnie dodajemy do roztworu kardamon oraz ziarenka wanilii. Dolewamy powstały syrop do pulpy malinowej. Znów przez chwilę miksujemy. Gdy masa całkowicie ostygnie, przekładamy ją do pojemniczków na lody. W każdym umieszczamy patyczek. Umieszczamy lody w zamrażarce na noc. Można zabierać się do ich pałaszowania kolejnego dnia.
Smacznego!
Zobacz także: Japońskie pierożki gyoza w wersji wege. Zawsze błyskawicznie znikają ze stołu