Spodziewasz się gości i nie masz pojęcia, co dla nich przygotować? Tym razem postaw na włoski klasyk, za którym przepadają smakosze z całego świata. Mowa o pewnej sałatce wywodzącej się z malowniczej Toskanii, którą określa się mianem panzanelli. Tego obłędnego smaku długo się nie zapomina. Warto wspomnieć, że robi się ją ekspresowo, a do tego banalne prosto. Do dzieła!
Zobacz także: Oto deser idealny. Wypróbuj obłędne drop scones, czyli szkockie naleśniki
Do zrobienia sałatki będziemy potrzebowały składników, takich jak: 4 pomidory, 3 duże dojrzałe brzoskwinie, połowa czerwonej cebuli, dwadzieścia listków bazylii, 5 łyżek parmezanu, 4 łyżki oliwy, 3 kromki jakościowego chleba na zakwasie lub ciabatty, garść orzechów pinii
+ jakościowa oliwa
Podpiecz lub zgrilluj kromki chleba bądź ciabatty. Pokrój na spore kawałki pomidory i brzoskwinie, a czerwoną cebulę w piórka. Wyłóż je na dekoracyjnym półmisku. Następnie posyp sałatkę pokrojonym chlebem, bazylią, orzeszkami pinii oraz parmezanem. Potem skrop ją oliwą. Podawaj sałatkę od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Zobacz także: Japońskie pierożki gyoza w wersji wege. Zawsze błyskawicznie znikają ze stołu