Lawenda ma mnóstwo zalet. Ten roślinny symbol Francji nie tylko fenomenalnie potrafi odprężać zmysły, czy ułatwiać zasypianie. Świetnie podkręca również smak deserów. Francuzi wiedzą to nie od dziś. Już od długich dekad ubóstwiają wzbogacać lawendą rozmaite wypieki, kremy, jak i lody. Stają się wówczas jeszcze bardziej wyrafinowane.
Zobacz także: Ulubiony makaron Sycylijczyków. Przekonasz się, że to kulinarny majstersztyk
Domowe lawendowe lody z waniliową nutą to przebój w wielu francuskich miastach. Warto pokusić się o ich przygotowanie w domu. Ich robienie nie jest wcale skomplikowane. Oto receptura.
Do przygotowania lodów będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 ml śmietanki kremówki, 250 g serka mascarpone, 3 żółtka jajek o rozmiarze L, 1/2 szklanki drobnego cukru, 2 łyżeczki pasty waniliowej, 2 łyżeczki suszonej lawendy
Podgrzewamy śmietankę, mascarpone i połowę wskazanej ilości cukru. Pozostałą połowę cukru miksujemy wraz z żółtkami na puszystą masę. Powinno to zająć około 8 minut.
Następnie stopniowo wlewamy gorącą śmietankę do masy cukrowo-jajecznej. Przez cały czas podgrzewamy ją na bardzo małym ogniu i delikatnie mieszamy aż do momentu, gdy zgęstnieje. Odstawiamy ją z ognia i studzimy. Dodajemy do niej lawendę i ziarenka wanilii. Dokładnie mieszamy.
Wkładamy masę do lodówki na trzy godziny bez przykrycia. Po wskazanym czasie przekładamy ją do zamrażarki, nakrywamy i mrozimy przez pięć godzin. W tym czasie należy dwukrotnie przemieszać lody. Po tym czasie mrozimy je przez kolejnych parę godzin już bez mieszania.
Smacznego!
Zobacz także: Przepis na baśniowy chleb. Zachwyca smakiem i niebanalnym wyglądem