Lawenda, czyli jeden z symboli malowniczej Prowansji to z całą pewnością roślina niezwykła. Zachwyca nie tylko swym charakterystycznym wyglądem, czy cudowną, upajającą wonią, ale i równie fenomenalnymi właściwościami.
Zobacz także: Ulubiony makaron Sycylijczyków. Przekonasz się, że to kulinarny majstersztyk
Lawenda fantastycznie wpływa na samopoczucie. Odpręża i ułatwia zasypianie. Wspomaga też leczenie rozmaitych dermatologicznych schorzeń. To jednak nie wszystko. Warto wiedzieć, że genialnie podkręca również smak potraw, napojów i deserów. Francuzi wprost uwielbiają dodawać ją do lodów, kremów i ciasteczek. Oto receptura na lawendowe łakocie, którą warto wypróbować. Robi się je błyskawicznie i banalnie prosto.
Do upieczenia ciasteczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 225 g przesianej mąki pszennej, 70 g białej czekolady pokrojonej na nieduże kawałki, garść posiekanych migdałów, 100 g przesianej mąki ryżowej (jasnej lub ciemnej), 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 2 łyżeczki suszonej lawendy (koniecznie przeznaczonej do celów spożywczych)
Kroimy masło na niewielkie kawałki. Łączymy je z wraz pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je nie za długo - tylko do połączenia składników.
Rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy w nim dowolne kształty za pomocą foremek. Wkładamy uformowane ciastka do lodówki na czterdzieści pięć minut.
Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut lub aż do momentu nabrania przez nie złocistego apetycznego odcienia.
Smacznego!
Zobacz także: Perfekcyjne francuskie tosty: jak zrobić croque madame?