Japońskie pierożki gyoza w wersji wege. Zawsze błyskawicznie znikają ze stołu

Pycha!
Japońskie pierożki gyoza w wersji wege. Zawsze błyskawicznie znikają ze stołu
Fot. iStock/Unsplash
04.08.2024

Niejeden smakosz zgodziłby się zapewne ze stwierdzeniem, że od zajadania japońskich smakołyków szybko można się uzależnić. Zachwycają aromatami, jak i niespotykaną głębią smaku. Dotyczy to także słynnych pierożków zwanych gyoza. 

Zobacz także: Ulubiony makaron Sycylijczyków. Przekonasz się, że to kulinarny majstersztyk

Przepis na pierożki gyoza

Warto wiedzieć, że pierożki gyoza znane również jako jiaozi, mają swoje korzenie w Chinach. Ich historia sięga prawie dwóch tysięcy lat wstecz. Stworzenie pierwszej receptury na nie przypisuje się Zhang Zhongjingowi, chińskiemu medykowi, swoją drogą uważanego za jednego z największych starożytnych lekarzy. Jiaozi miały początkowo wyłącznie zastosowanie medyczne. Miały rozgrzewać i skutecznie poprawiać krążenie krwi. W późniejszym czasie zaczęto traktować je jako rarytas. Ich walory smakowe doceniano potem nie tylko w Chinach. Na początku XX stulecia zostały spopularyzowane w Japonii. 

Składniki

Do przygotowania ciasta na pierogi będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 3/4 szklanki gorącej wody, 2 łyżki oleju sezamowego

Do przygotowania farszu do pierogów będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 marchewki, duża czerwona cebula, 2 szalotki, nieduża kapusta pekińska, trzycentymetrowy kawałek imbiru, 3 ząbki czosnku, 100 g grzybów shitake, 2 łyżeczki papryki gochugaru, świeżo zmielony kolorowy pieprz, 2 łyżki brązowego cukru, sok wyciśnięty z limonki, 3 łyżki sosu sojowego

+ olej do smażenia i sos sojowy oraz szczypiorek do podania na koniec  

Sposób przygotowania

Zagniatamy ciasto na gładką i elastyczną masę, co powinno zająć około 7 minut. Okrywamy je, studzimy, a następnie umieszczamy na około godzinę w lodówce. 

Szklimy cebulę. Podsmażamy czosnek, imbir i pokrojone drobno warzywa oraz grzyby. Dorzucamy do nich przyprawy i cukier. Mieszamy i skrapiamy farsz sokiem z limonki. 

Dzielimy ciasto na małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Na środku każdego placka umieszczamy łyżeczkę farszu. Składamy placek na pół, tworząc półksiężyc. Dokładnie zlepiamy brzegi, tworząc charakterystyczne fałdki.

Rozgrzewamy olej roślinny na dużej patelni. Układamy na niej pierożki płaską stroną do dołu. Smażymy je na średnim ogniu przez 3 minuty - spód powinien być złocisty. Dolewamy wodę na patelnię i natychmiast przykrywamy, aby pierogi mogły zacząć się gotować na parze. Kończymy gotowanie po mniej więcej 5 minutach. 

Serwujemy je posypane szczypiorkiem. Maczamy je również w sosie sojowym. 

Smacznego!

Zobacz także: Przepis na baśniowy chleb. Zachwyca smakiem i niebanalnym wyglądem

Polecane wideo

Projektantka wnętrz pokazała swoje piękne mieszkanie (ZDJĘCIA)
Projektantka wnętrz pokazała swoje piękne mieszkanie (ZDJĘCIA) - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie