Nietypowe przepisy na gofry: z matchą i pistacjami, kokosowe, cynamonowe – mniam!

Wspaniałe na śniadanie, deser i kolację.
Nietypowe przepisy na gofry: z matchą i pistacjami, kokosowe, cynamonowe – mniam!
Fot. Pexels
06.08.2024

Choć gofry kojarzą się z nadmorskim przysmakiem to nie trzeba ich traktować wyłącznie jako słodką przekąskę. W zależności od doboru składników mogą być zdrowym i zbilansowanym posiłkiem. Lato to dobry moment na eksperymentowanie w kuchni – bogactwo świeżych, dojrzałych owoców i warzyw sprawia, że dania wychodzą przepysznie. Sprawdź propozycje przepisów, które zachwycą smakiem i różnorodnością.

Zobacz także: Kotleciki ziemniaczane z kurkami. Pycha!

Dietetyczka i ekspertka marki Breville – Natalia Dziok, zdradza swoje propozycje na rozpływające się w ustach gofry, w wielu wariantach smakowych. Pamiętaj, że przepis to tylko połowa sukcesu. Niezbędna będzie gofrownica, w której upieczesz idealnie chrupiące na zewnątrz i przyjemnie miękkie w środku gofry. Kluczowa będzie jej moc, ale także nieprzywierająca powłoka, np. ceramiczna, która jest bardzo odporna na zarysowania. Naturalna powłoka ceramiczna przekazuje ciepło szybciej i wydajniej niż zwykłe powłoki zapobiegające przywieraniu, dzięki czemu pyszne domowe przekąski można przygotować szybciej.

Jak zrobić smaczne gofry?

Zielone gofry matcha z pistacją i świeżymi malinami

Pierwsza propozycja jest połączeniem modnych składników: matchy i pistacji z letnim klasykiem, czyli malinami. – Matcha, jest bogata w antyoksydanty i dla wielu osób jest znana pod nazwą "najzdrowsza herbata świata". Ma działanie neuroprotekcyjne, wpływa pozytywnie na koncentrację i zdolności poznawcze, pomaga kontrolować gospodarkę węglowodanową i lipidową, a także wspiera redukcję masy ciała. Pistacje są pełne zdrowych tłuszczów, żelaza, magnezu, cynku, potasu, witamin z grupy B czy witaminy E – podkreśla Natalia Dziok, dietetyk i ekspert australijskiej marki Breville, produkującej małe urządzenia gospodarstwa domowego, jak gofrownice czy ekspresy do kawy. – Zielone gofry będą prawdziwą ucztą dla podniebienia, a dodatek świeżych malin nada im owocowej lekkości i świeżości. Maliny to prawdziwa skarbnica zdrowia! Dostarczają cennych witamin C, E oraz z grupy B, a także kwasu foliowego, magnezu i wapnia – dodaje dietetyczka.

Składniki:
● 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (najlepiej pełnoziarnistej lub wymieszanej pół na pół pełnoziarnistej i jasnej)
● 1 łyżka proszku do pieczenia
● 1/4 łyżeczki soli
● 2 łyżki cukru/ ksylitolu lub 3 łyżki erytrytolu
● 1 łyżeczka sproszkowanej matchy
● 2 jajka
● 1,5 szklanki mleka lub dowolnego napoju roślinnego
● 1/3 szklanki oleju roślinnego
● 1/2 szklanki posiekanych pistacji
● 1 szklanka świeżych malin
● Cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Rozpocznij od połączenia w dużej misce mąki, proszku do pieczenia, soli, cukru i matchy. W osobnym naczyniu ubij jajka, a następnie dolej mleko i olej, zmiksuj ze sobą. Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj, aż masa będzie gładka. Na koniec wsyp posiekane pistacje i delikatnie połącz je z ciastem.
Rozgrzej gofrownicę - pomarańczowa lampka pokaże Ci, że urządzenie jest gotowe do pracy. Posmaruj obie płytki gofrownicy olejem, wlej porcję ciasta na środek każdej formy. Piecz gofry aż będą złociste i chrupiące (około 2-3 minut). Podawaj je z dodatkiem malin i cukrem pudrem. Jeśli chcesz uzyskać bardziej zbilansowany posiłek, dodaj źródło białka: twarożek, jogurt, skyr czy serek wiejski!

Egzotyczne gofry kokosowe z ananasem i miętą (bez jajek)

Gofry kokosowe z ananasem i miętą to prawdziwa gratka dla miłośników tropikalnych smaków. – Przepis na egzotyczne gofry sprawdzi się również dla wegan, ponieważ nie zawiera produktów pochodzenia odzwierzęcego. Kokos pod postacią mąki i mleka nada im kremowej konsystencji i delikatnej słodyczy, która idealnie współgra z soczystymi kawałkami ananasa. Orzeźwiająca nuta świeżej mięty podkreśla egzotyczny smak dania – informuje Natalia Dziok. Chociaż w przepisie używamy tych słodszych gatunków owoców (które również dostarczają cennych witamin, składników mineralnych oraz błonnika), bilansujemy je większą zawartością tłuszczu. Warto również dodać do gotowych gofrów ulubione źródło białka – twarożek lub skyr.

Składniki:
● 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (najlepiej pełnoziarnistej lub wymieszanej pół na pół pełnoziarnistej i jasnej)
● 2 łyżki wiórków kokosowych
● 1 łyżka proszku do pieczenia
● 1/4 łyżeczki soli
● 1 łyżka cukru/ksylitolu lub około 1,5 łyżki erytrytolu
● 1,5 szklanki mleka kokosowego
● 1/3 szklanki oleju roślinnego
● 1 dojrzały banan (rozgnieciony na puree)
● 1/2 szklanki pokrojonego ananasa (może być z puszki, dobrze odsączony)
● Kilka listków świeżej mięty, posiekanej
● Cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sól i cukier. W osobnym naczyniu rozgnieć jednego dojrzałego banana na puree, a następnie dodaj mleko kokosowe i olej, miksując do połączenia. Zmieszaj mokre składniki z suchymi i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją odrobiną oleju. Wlej porcję ciasta i piecz gofry do uzyskania złocistego koloru i chrupiącej konsystencji. Serwuj je z dodatkiem kawałków ananasa i posiekaną świeżą miętą. Dla dodatkowej słodyczy można posypać całość cukrem pudrem.

Czekoladowo-cynamonowe gofry z jagodami i jogurtem

Kolejnym przysmakiem są czekoladowo-cynamonowe gofry z jagodami i jogurtem. Jest to opcja dla smakoszy ceniących intensywne aromaty i owocową świeżość. Bogaty smak czekolady doskonale komponuje się z nutą cynamonu, tworząc harmonijną bazę dla soczystych jagód, a dodatek kremowego jogurtu idealnie równoważy słodycz gofrów. – Połączenie czekolady i cynamonu jest nie tylko pyszne, ale także pełne cennych składników odżywczych. Cynamon znany jest z właściwości przeciwzapalnych, a jego regularny dodatek do potraw ma udowodnione pozytywne działanie dla gospodarki cukrowej. To świetny dodatek dla osób z cukrzycą, insulinoopornością, a także zdrowych osób, dbających o profilaktykę chorób metabolicznych. Z kolei kakao to cenne źródło antyoksydantów oraz magnezu. Wpływa pozytywnie na nasz układ krwionośny, wspiera pamięć i koncentrację – podkreśla dietetyczka. – Owoce jagodowe uznałabym za najzdrowszą grupę owoców, które warto jeść codziennie przez cały rok. Jagody mają działanie m.in. przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe, przeciwnowotworowe, wspierają nasz układ trawienny i stabilizują glikemię.

Składniki:
● 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (najlepiej pełnoziarnistej lub wymieszanej pół na pół pełnoziarnistej i jasnej)
● 1/4 szklanki kakao
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
● 1/2 łyżeczki cynamonu
● 1/4 łyżeczki soli
● 2 łyżki cukru/ ksylitolu lub 3 łyżki erytrytolu
● 2 jajka
● 1,5 szklanki mleka lub napoju roślinnego
● 1/3 szklanki oleju roślinnego
● 1 szklanka borówek lub jagód
● Jogurt naturalny do podania

Sposób przygotowania:

W dużej misce połącz mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, sól i cukier. W oddzielnym naczyniu ubij jajka, a następnie dodaj mleko oraz olej, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej mokre składniki do suchych i mieszaj, aż masa stanie się gładka.
Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją tłuszczem. Wlej porcję ciasta i piecz, aż gofry nabiorą złotobrązowego koloru i staną się chrupiące. Najlepiej smakują posypane borówkami lub jagodami i polane jogurtem naturalnym.

Wytrawne gofry z kozim serem i słodką owocową nutą

Choć gofry kojarzą się ze słodkim deserem, to doskonale smakują także w wersji na słono. W wykwintnej odsłonie idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i kolację. Kremowość koziego sera harmonijnie współgra ze słodyczą miodu i soczystych brzoskwiń. Natomiast orzechy włoskie dodają daniu dodatkowej chrupkości i głębi smaku. Palce lizać!

Składniki:
● 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (najlepiej pełnoziarnistej lub wymieszanej pół na pół pełnoziarnistej i jasnej)
● 1 łyżka proszku do pieczenia
● 1/4 łyżeczki soli
● 2 jajka
● 1,5 szklanki mleka lub napoju roślinnego
● 1/3 szklanki oleju roślinnego
● 100 g koziego sera, pokruszonego
● 2 łyżki miodu
● 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
● 1 świeża brzoskwinia, pokrojona w plasterki

Sposób przygotowania:

Zacznij od wymieszania mąki, proszku do pieczenia i szczypty soli w dużej misce. W osobnym naczyniu ubij jajka, następnie dodaj mleko i olej, mieszając, aż składniki się połączą. Mokre składniki wlej do suchych i miksuj, aż masa stanie się gładka i jednolita.

Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją olejem. Wlej porcję ciasta i piecz do momentu, gdy gofry będą kruche i rumiane. Podawaj je z pokruszonym kozim serem, posiekanymi orzechami włoskimi, plasterkami brzoskwini i polane miodem.

Letnie eksperymenty w kuchni to wspaniały sposób na spędzenie wolnego czasu. Z odpowiednią gofrownicą wystarczy przygotować ciasto, trzymając się przepisu. Dzięki swojej różnorodności gofry z łatwością mogą stać się ulubieńcami zarówno dorosłych, jak i dzieci. Niezależnie od tego, czy zrobisz je na słodko czy na słono, z pewnością zachwycą cię smakiem i łatwością przygotowania.

Mat. prasowe

Polecane wideo

Internauci podziwiają hiszpańską willę Mai Bohosiewicz: „Idealne wnętrza, jest nieziemsko”
Internauci podziwiają hiszpańską willę Mai Bohosiewicz: „Idealne wnętrza, jest nieziemsko” - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie