Klasyczne muffiny już ci się znudziły? W takim razie koniecznie wypróbuj marchewkowej alternatywy. Gwarantujemy, że gdy raz posmakujesz, długo nie będziesz chciała wrócić do tradycyjnej wersji!
Przeczytaj też: Domowa nutella w wersji fit. Zrobisz ją w kilka minut
Czego potrzebujesz?
Jak przygotować te babeczki?
W pierwszej kolejności nagrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie obierz marchewki i zetrzyj na tarce. Później przełóż je do miski, dodaj olej, mleko, masło i jajko. Całość wymieszaj. Do drugiego naczynia wsyp mąkę, cukier, proszek, sodę, przyprawę i pokrojono drobno orzechy. Całość też wymieszaj. Gotowe? Teraz połącz ze sobą zawartości z obu misek, delikatnie mieszając. Tak przygotowaną masę przelej do foremek na babeczki, a następnie wstaw papilotki do piekarnika na około 25 minut. Po upływie tego czasu, wyjmij babeczki z piekarnika i ostudź przed podaniem.
PS. Jeśli lubisz słodkie wypieki, możesz na górę dać również odrobinę roztopionej, białej czekolady.
Smacznego!
Źródło: Kwestia Smaku
Przeczytaj też: Księżycowa tarta. Smakuje i wygląda niesamowicie ♥