Te marchewkowe babeczki to doskonała opcja na drugie śniadanie

Możesz polać je odrobiną białej czekolady. Smacznego!
Te marchewkowe babeczki to doskonała opcja na drugie śniadanie
fot. Pexels/ Felicity Tai
07.08.2024

Klasyczne muffiny już ci się znudziły? W takim razie koniecznie wypróbuj marchewkowej alternatywy. Gwarantujemy, że gdy raz posmakujesz, długo nie będziesz chciała wrócić do tradycyjnej wersji!

Przeczytaj też: Domowa nutella w wersji fit. Zrobisz ją w kilka minut

Marchewkowe babeczki - przepis 

Czego potrzebujesz?

  • 3 średnie marchewki
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 100 g ulubionych orzechów

Jak przygotować te babeczki?

W pierwszej kolejności nagrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie obierz marchewki i zetrzyj na tarce. Później przełóż je do miski, dodaj olej, mleko, masło i jajko. Całość wymieszaj. Do drugiego naczynia wsyp mąkę, cukier, proszek, sodę, przyprawę i pokrojono drobno orzechy. Całość też wymieszaj. Gotowe? Teraz połącz ze sobą zawartości z obu misek, delikatnie mieszając. Tak przygotowaną masę przelej do foremek na babeczki, a następnie wstaw papilotki do piekarnika na około 25 minut. Po upływie tego czasu, wyjmij babeczki z piekarnika i ostudź przed podaniem.

PS. Jeśli lubisz słodkie wypieki, możesz na górę dać również odrobinę roztopionej, białej czekolady.

Smacznego!

Źródło: Kwestia Smaku 

Przeczytaj też: Księżycowa tarta. Smakuje i wygląda niesamowicie ♥

Polecane wideo

Horoskop tygodniowy 29.07. – 4.08.
Horoskop tygodniowy 29.07. – 4.08. - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie