Masz ochotę nieco urozmaicić swoje posiłki? Chciałabyś, aby były nie tylko smaczniejsze, ale również znacznie zdrowsze i bardziej wyrafinowane? W takim razie koniecznie zacznij przygotowywać aromatyczne domowe pikle. Choć robi się je banalnie prosto i stosuje zazwyczaj jedynie kilka składników, zachwycają wyszukanymi smakami. Fenomenalnie wzbogacają smak potraw i przekąsek. Świetnie smakują również solo.
Zobacz także: Perfekcyjne francuskie tosty: jak zrobić croque madame?
Czy wiesz, że ludzie zajmowali się piklowaniem warzyw już od niepamiętnych czasów? Technikę piklowania, czyli zanurzania w roztworze octowym, podobnie jak kiszenie znano doskonale już w dobie antycznej. Darzono je szczególnym poważaniem nie tylko ze względu na ciekawe smakowe efekty. Ot, były najlepszymi metodami konserwującymi żywność.
Pikle po latach traktowania ich po macoszemu z brawurą wkroczyły do świata kulinariów. Piklowanie zawróciło w głowach nawet najlepszym szefom kuchni, którzy prześcigają się teraz w obmyślaniu coraz to bardziej intrygujących receptur. Zdali sobie sprawę z tego, że ogórki, papryki, cukinie, brokuły, marchewki, czy kalafiory w zalewie potrafią zachwycać kubeczki smakowe.
Warto też wiedzieć, że smakowite pikle są prawdziwą bombą witaminową. Potrafią jednak znacznie więcej niż tylko skutecznie wzmacniać naszą odporność. Jakie jeszcze mają zalety? Usprawniają również działanie układu trawiennego, poprawiają krążenie krwi i obniżają ciśnienie. Włączenie ich do jadłospisu to strzał w dziesiątkę. Oto przepisy na perfekcyjne domowe pikle.
Do przygotowania pikli będziesz potrzebowała składników, takich jak: 800 g kalafiora podzielonego na różyczki, 2 duże ząbki czosnku, 3 cm korzenia chrzanu, 6 łyżek białego octu winnego, 200 ml wody, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy, 7 ziaren zielonego pieprzu, 1 i 1/2 łyżeczki indyjskiej przyprawy garam masala, 2 niewielkie papryczki chili
Do przygotowania pikli będziesz potrzebowała składników, takich jak: 800 g małych ogórków pokrojonych na długie plastry, 1 duży ząbek czosnku, 3 cm korzenia chrzanu, pół łyżeczki gorczycy, 6 łyżek białego octu winnego, 200 ml wody, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 7 ziaren kolorowego pieprzu, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 3 łyżeczki musztardy
Do przygotowania pikli będziesz potrzebowała składników, takich jak: 800 g cukinii pokrojonych na długie plastry, 1 duży ząbek czosnku, 3 cm korzenia chrzanu, 6 łyżek białego octu winnego, 200 ml wody, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, pół łyżeczki gorczycy, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 7 ziaren czarnego pieprzu, 2 łyżeczki czerwonego pesto, 2 gałązki świeżego tymianku
Ugotuj wodę wraz z octem, przyprawami, pokrojonymi na kawałki ząbkami czosnku, korzeniem chrzanu, cukrem oraz solą. Umieść umyte warzywa warstwami w wygotowanych wcześniej słoikach. Staraj się układać je jak najciaśniej. Wlej do słoików gorącą zalewę. Pasteryzuj je przez około pół godziny. Następnie odwróć słoiki do góry dnem.
Smacznego!
Zobacz także: Przepis na baśniowy chleb. Zachwyca smakiem i niebanalnym wyglądem