Sycylijczycy, podobnie jak mieszkańcy innych regionów Włoch wprost przepadają za makaronami. Pasty od dawien dawna zajmują szczególne miejsce w ich jadłospisie.
Zobacz także: Przepis na baśniowy chleb. Zachwyca smakiem i niebanalnym wyglądem
Warto wspomnieć, że sycylijskie pasty są nie tylko uzależniająco pyszne, nieprzeciętnie aromatyczne i syte. Zapewniają witalność, a do tego fantastycznie działają na cerę. Co jest ich sekretem? Otóż bardzo często dodaje się do nich domowe pesto na bazie obfitujących w cenne składniki odżywcze migdałów. Smakowite migdałowe pesto gra pierwsze skrzypce także w recepturze na kultowy makaron alla Trapanese. To pomysł na fantastyczny letni obiad.
Do przygotowania migdałowego pesto z Trapani będziemy potrzebowały składników, takich jak: 300 g sparzonych wrzątkiem i obranych ze skórek pomidorów, 150 g blanszowanych migdałów, 100 g sera pecorino, 100 ml oliwy, 5 ząbków czosnku przepuszczonych przez praskę, świeżo zmielony czarny pieprz, sól morska, 5 łyżek octu balsamicznego, 70 g świeżych liści bazylii
+ świeży makaron
Usuwamy nasiona z pomidorów. Kroimy je w kostkę. W moździerzu lub blenderze rozdrabniamy czosnek wraz z odrobiną soli. Dodajemy do niego migdały i kontynuujemy blendowanie, aż będą bardzo drobno posiekane.
Dodajemy stopniowo listki bazylii, blendując i czekając, aż powstanie gładka masa. Następnie wrzucamy do niej pokrojone pomidory. Ugniatamy je, aż wszystko dobrze się połączy. Stopniowo wlewamy do mikstury oliwę oraz ocet balsamiczny. Znów blendujemy, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję. Na koniec dodajemy do pesto starty ser pecorino. Doprawiamy je solą i pieprzem.
Łączymy pesto wraz z ugotowanym świeżym makaronem (najlepiej w typie linguine lub busiate).
Smacznego!
Zobacz także: Azjatycki napój na letnie dni. Orzeźwia i zachwyca ciekawym smakiem