Choć latem mamy mniejszy apetyt, sernik z borówkami to coś, czym będziesz się zajadać niezależnie od temperatury za oknem. Jak przygotować ten deser? To znacznie prostsze niż myślisz. Łatwy i pyszny przepis zamieszczamy poniżej. Uwierz nam – to naprawdę jest warte spróbowania!
Przeczytaj też: Domowa nutella w wersji fit. Zrobisz ją w kilka minut
Czego potrzebujesz?
Jak przygotować ten deser?
W pierwszej kolejności pokrusz ciasteczka (ok. 200 gram), a następnie zmiel je w mikserze wraz z masłem. Później powstałą masą wyłóż spód, a także 1 centymetr boków formy. Nagrzej piekarnik do 160 stopni. W międzyczasie wrzuć do miksera mascarpone wraz ze skrobią ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym oraz śmietaną. Gdy powstanie już masa z tych składników, dodawaj powoli po jednym jajku, nie przestając miksować. Potem dodaj borówki i całość jeszcze raz wymieszaj.
Powstały krem wyłóż na spód formy i wstaw do piekarnika. Ciasto piecz przez około godzinę. Po upływie tego czasu wyjmij sernik z pieca i ostudź go. W dalszych krokach przełóż deser do lodówki i trzymaj go w chłodnej temperaturze przez kilka godzin. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem i borówkami.
Wskazówka: borówki możesz zastąpić też innymi ulubionymi owocami – na przykład porzeczkami czy malinami.
Smacznego!
Przeczytaj też: Księżycowa tarta. Smakuje i wygląda niesamowicie ♥