Przepis na baśniowy chleb. Zachwyca smakiem i niebanalnym wyglądem

Przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu.
Przepis na baśniowy chleb. Zachwyca smakiem i niebanalnym wyglądem
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/the.sourdough.mama)
22.07.2024

Myślałaś, że najwspanialszą ozdobą stołu może być ze smakiem udekorowany pokaźny kilkupiętrowy tort? Co to to nie! Konkurencją dla niego z całą pewnością okazałby się niezwykły baśniowy chleb. Nie sposób się nim nie zachwycić. Warto wiedzieć, że upiec go może każda z nas. Przepis jest wręcz banalnie prosty w wykonaniu.

Zobacz także: Azjatycki napój na letnie dni. Orzeźwia i zachwyca ciekawym smakiem

Niezwykłe drożdżowe wypieki Katriny Niesen

Smaku domowego chleba nie da się porównać z żadnym innym. Przekonuje nas o tym Katrina Niesen, popularna kulinarna influencerka prowadząca na Instagramie profil the.sourdough.mama. Uwielbia gotować od najmłodszych lat. Jej konikiem jest pieczenie, a w szczególności przygotowywanie drożdżowych rarytasów. Katrina wyczarowuje przy pomocy drożdży niesamowite rzeczy. Nie będzie bowiem przesadą stwierdzenie, że mnóstwo jej wypieków prezentuje się kropka w kropkę jak jedzenie wróżek i nimf rodem z baśni. Swoim chlebom nadaje często zachwycające fantazyjne formy egzotycznych kwiatów, czy motyli. Jeśli zastanawiasz się, co przygotować dla swoich gości, koniecznie zainspiruj się jej niebanalnymi pomysłami.

A oto receptura na na domowy chleb. Poniżej znajdziesz filmiki Katriny, w których zdradza swoje piekarnicze triki

Składniki

Do upieczenia chleba będziesz potrzebowała składników, takich jak: 400 g przesianej mąki chlebowej, łyżeczka soli morskiej, łyżeczka cukru, półtorej łyżeczki suchych drożdży, 300 ml ciepłej wody

+ do dekoracji połowa szklanki mąki zmieszana z połową szklanki pudru z buraka (puder powstanie przy pomocy młynka, w którym zmielisz liofilizowane buraki)

Sposób przygotowania

Połącz składniki. Delikatnie je wymieszaj, a następnie zabierz się za dziesięciominutowe wygniatanie ciasta. W rezultacie ciasto powinno osiągnąć zwartą konsystencję. Nakryj miskę z ciastem szmatką i włóż do lodówki na całą noc. Rano znów wygnieć oprószone mąką ciasto przez kilka minut.

Następnie przełóż je do sporego żeliwnego naczynia (na przykład garnka) i zostaw na dwie godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Piecz chleb przez pół godziny w temperaturze 230 stopni. Potem zdejmij pokrywę naczynia i piecz go przez kolejnych dwadzieścia minut aż do uzyskania pożądanego apetycznego zrumienienia.

Smacznego!

Zobacz także: Domowa nutella w wersji fit. Zrobisz ją w kilka minut

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez The Sourdough Mama | Katrina Niesen (@the.sourdough.mama)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez The Sourdough Mama | Katrina Niesen (@the.sourdough.mama)

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez The Sourdough Mama | Katrina Niesen (@the.sourdough.mama)

Najmodniejsze kolory włosów, które stały się hitami we Francji i w Skandynawii. Są śliczne ♥
Najmodniejsze kolory włosów, które stały się hitami we Francji i w Skandynawii. Są śliczne ♥ - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie