Należysz do grona amatorek idealnie kruchych maślanych ciasteczek? Jeśli tak, to letnią porą zacznij serwować je w uroczej sezonowej odsłonie. Udekoruj je jadalnymi kwiatami i ziołami. To ostatnimi czasy ulubiony trik cukierników z Wielkiej Brytanii. Wielu z nich jest z zdania, że tak przybrane ciastka prezentują się jak małe dzieła sztuki. Twoi goście będą nimi zachwyceni.
Zobacz także: Azjatycki napój na letnie dni. Orzeźwia i zachwyca ciekawym smakiem
Do upieczenia ciasteczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g zimnego masła, 140 g cukru pudru, 225 g przesianej mąki pszennej, 100 g przesianej mąki ryżowej, 1 łyżeczka pasty waniliowej
+ jadalne kwiaty i zioła
Kroimy masło na niewielkie kostki. Łączymy je z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je tylko do połączenia składników. Chłodzimy masę przez około pół godziny.
Następnie rozwałkowujemy ją i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy ją na kształt niewielkich okręgów lub kwadratów, które dekorujemy potem kwiatami i ziołami. W trakcie pieczenia pamiętajmy o zachowaniu małych odstępów.
Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut (lub do momentu nabrania przez nie złocistego apetycznego odcienia).
Smacznego!
Zobacz także: Księżycowa tarta. Smakuje i wygląda niesamowicie ♥