Jak przechowywać awokado? Trik, który naprawdę warto znać!

Koniec z czarnym osadem.
Jak przechowywać awokado? Trik, który naprawdę warto znać!
fot. Pexels/ Arina Krasnikova
19.07.2024

Awokado to owoc, który spożywany regularnie może dać nam wiele dobrego. Jeśli będziesz często po niego sięgać, dostarczysz organizmowi zdrowe tłuszcze, które pomogą obniżyć poziom złego cholesterolu, poprawią ciśnienie krwi i zredukują stany zapalne. Ponadto kwasy omega-3 w nich zawarte, rewelacyjnie zadziałają na skórę i włosy.

Ile awokado dziennie można zjadać? Niektórzy każdego dnia kładą na talerz jeden taki owoc. Niestety czasami łatwo przegapić "dobry poziom dojrzałości", a co za tym idzie, po przekrojeniu okazuje się, że awokado ma już ciemne plamy. Czy można temu jakoś zapobiegać? Owszem! 

Przeczytaj też: Jabłka mogą być nie tylko zdrową przekąską, ale też elementem pysznej sałatki

Jak przechowywać awokado? Pomocny trik

W Sieci można znaleźć wiele sposobów na przechowywanie awokado. Niemniej większość z nich oparta jest na wodzie. Eksperci twierdzą jednak, że ta metoda nie jest idealna, ponieważ trzymanie owocu w wodzie sprzyja rozwojowi bakterii.

Co więc robić, by było dobrze i zdrowo? W pierwszej kolejności umyj awokado w roztworze zimnej wody i białego octu (60 ml), a następnie je osusz. W sekretnej mieszance nie trzymaj owocu dłużej niż 90 sekund, by nie nabrał zapachu octu. Tak oczyszczone awokado przechowuj w suchym miejscu. Jeśli jest niedojrzałe, możesz położyć je do miski na owoce. W sąsiedztwie cytryn dłużej zachowa świeżość. Jeśli jest jeszcze już miękkie, przechowuj w lodówce. Niska temperatura spowolni proces dalszego dojrzewania.

Źródło: RMF RM

Przeczytaj też: Myślisz, że wiesz, jak jeść zupę? Instrukcje ekspertki mogą cię nieco zaskoczyć

Najpiękniejsze weselne torty. Inspiracje na Twój wielki dzień
Najpiękniejsze weselne torty. Inspiracje na Twój wielki dzień - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie