Awokado to owoc, który spożywany regularnie może dać nam wiele dobrego. Jeśli będziesz często po niego sięgać, dostarczysz organizmowi zdrowe tłuszcze, które pomogą obniżyć poziom złego cholesterolu, poprawią ciśnienie krwi i zredukują stany zapalne. Ponadto kwasy omega-3 w nich zawarte, rewelacyjnie zadziałają na skórę i włosy.
Ile awokado dziennie można zjadać? Niektórzy każdego dnia kładą na talerz jeden taki owoc. Niestety czasami łatwo przegapić "dobry poziom dojrzałości", a co za tym idzie, po przekrojeniu okazuje się, że awokado ma już ciemne plamy. Czy można temu jakoś zapobiegać? Owszem!
Przeczytaj też: Jabłka mogą być nie tylko zdrową przekąską, ale też elementem pysznej sałatki
W Sieci można znaleźć wiele sposobów na przechowywanie awokado. Niemniej większość z nich oparta jest na wodzie. Eksperci twierdzą jednak, że ta metoda nie jest idealna, ponieważ trzymanie owocu w wodzie sprzyja rozwojowi bakterii.
Co więc robić, by było dobrze i zdrowo? W pierwszej kolejności umyj awokado w roztworze zimnej wody i białego octu (60 ml), a następnie je osusz. W sekretnej mieszance nie trzymaj owocu dłużej niż 90 sekund, by nie nabrał zapachu octu. Tak oczyszczone awokado przechowuj w suchym miejscu. Jeśli jest niedojrzałe, możesz położyć je do miski na owoce. W sąsiedztwie cytryn dłużej zachowa świeżość. Jeśli jest jeszcze już miękkie, przechowuj w lodówce. Niska temperatura spowolni proces dalszego dojrzewania.
Źródło: RMF RM
Przeczytaj też: Myślisz, że wiesz, jak jeść zupę? Instrukcje ekspertki mogą cię nieco zaskoczyć