Niezwykły deser, który króluje na stołach we Francji. Smakuje niesamowicie!

Każdy łasuch obowiązkowo musi go skosztować.
Niezwykły deser, który króluje na stołach we Francji. Smakuje niesamowicie!
Fot. iStock
07.07.2024

Na jakie desery lubią stawiać w letnie dnie Francuzi? Oprócz rozkoszowania się smakiem owocowych tart i tartaletek, nie wyobrażają sobie wakacji bez jedzenia deseru określanego mianem clafoutis. Każdy łasuch obowiązkowo musi go skosztować. Robi się go banalnie prosto i ekspresowo. 

Zobacz także: Kwiatowe bułeczki z nutą wanilii. Nie jadłaś jeszcze tak apetycznego wypieku

Clafoutis z porzeczkami

Clafoutis jest tradycyjnym francuskim ciastem, które przygotowuje się z zaledwie kilku składników, mianowicie jajek, mleka, cukru, mąki oraz owoców. Przepis na smakowity wypiek powstał już w XIX stuleciu. Wywodzi się natomiast z regionu Limousin. W pierwowzorze pierwsze skrzypce grały soczyste wiśnie. Potem zaczęto używać ich zamiennie z porzeczkami, jagodami, malinami, czy gruszkami. Oto znakomity przepis na clafoutis stworzony przez Camille Chamignon, popularną francuską blogerkę kulinarną.

Składniki

Do przygotowania deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 500 g czerwonych porzeczek, 4 rozbełtane jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 50 g roztopionego masła, 150 ml śmietanki kremówki, 150 ml mleka, opcjonalnie 2 łyżki rumu

Sposób przygotowania

Umieszczamy porzeczki na spodzie formy do tarty wysmarowanej masłem. Łączymy resztę składników. Dokładnie mieszamy. Wylewamy powstałą miksturę na porzeczki. Pieczemy clafoutis w temperaturze 180 stopni przez około 30/35 minut. Przed podaniem posypujemy wypiek cukrem pudrem. 

Smacznego!

Zobacz także: Orange freshpresso i fit mokka. Viralowe przepisy na najlepszą kawę mrożoną

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez camille chamignon (@camillechamignon)

Polecane wideo

Owoce, które fenomenalnie działają na cerę. Jedz je regularnie
Owoce, które fenomenalnie działają na cerę. Jedz je regularnie - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
GdzieWesele.pl (Ocena: 5) 08.07.2024 15:40
Wygląda przepysznie!
odpowiedz

Polecane dla Ciebie