Na jakie desery lubią stawiać w letnie dnie Francuzi? Oprócz rozkoszowania się smakiem owocowych tart i tartaletek, nie wyobrażają sobie wakacji bez jedzenia deseru określanego mianem clafoutis. Każdy łasuch obowiązkowo musi go skosztować. Robi się go banalnie prosto i ekspresowo.
Zobacz także: Kwiatowe bułeczki z nutą wanilii. Nie jadłaś jeszcze tak apetycznego wypieku
Clafoutis jest tradycyjnym francuskim ciastem, które przygotowuje się z zaledwie kilku składników, mianowicie jajek, mleka, cukru, mąki oraz owoców. Przepis na smakowity wypiek powstał już w XIX stuleciu. Wywodzi się natomiast z regionu Limousin. W pierwowzorze pierwsze skrzypce grały soczyste wiśnie. Potem zaczęto używać ich zamiennie z porzeczkami, jagodami, malinami, czy gruszkami. Oto znakomity przepis na clafoutis stworzony przez Camille Chamignon, popularną francuską blogerkę kulinarną.
Do przygotowania deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 500 g czerwonych porzeczek, 4 rozbełtane jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 50 g roztopionego masła, 150 ml śmietanki kremówki, 150 ml mleka, opcjonalnie 2 łyżki rumu
Umieszczamy porzeczki na spodzie formy do tarty wysmarowanej masłem. Łączymy resztę składników. Dokładnie mieszamy. Wylewamy powstałą miksturę na porzeczki. Pieczemy clafoutis w temperaturze 180 stopni przez około 30/35 minut. Przed podaniem posypujemy wypiek cukrem pudrem.
Smacznego!
Zobacz także: Orange freshpresso i fit mokka. Viralowe przepisy na najlepszą kawę mrożoną
Wyświetl ten post na Instagramie