Co smakowitego wyczarować, mając pod ręką rabarbar i truskawki? Z tego intrygującego połączenia może wyjść deser idealny. Mowa o brytyjskim klasyku określanym mianem crumble.
Zobacz także: Kwiatowe bułeczki z nutą wanilii. Nie jadłaś jeszcze tak apetycznego wypieku
Aromatyczne owoce zapiekane pod kruszonką zajada się w Wielkiej Brytanii już od lat czterdziestych. Crumble to po dziś dzień to jeden z ukochanych deserów Brytyjczyków. Robi się go błyskawicznie, a do tego banalnie prosto. Urzeka wyrafinowaną prostotą, więc z całą pewnością skradnie serce każdego łasucha. Oto receptura.
Do przygotowania crumble będziemy potrzebowały składników, takich jak: 500 g truskawek, 500 g rabarbaru, 8 łyżek cukru trzcinowego, 150 g mąki pszennej, 100 g masła, 70 gram cukru pudru, szczypta soli morskiej, dwie łyżki pasty waniliowej
Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Następnie dodajemy do niej pokrojone w kostki dobrze schłodzone masło, cukier puder, pastę waniliową oraz sól morską. Przystępujemy do rozcierania palcami składników. Jeśli masa zacznie już zbierać się w większe grudki, zaczynamy ściskać ich niewielkie kawałki w dłoniach. W ten sposób utworzymy kruszonkę.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na dno formy żaroodpornej o średnicy około 25 centymetrów lub ceramicznej formy na tartę wykładamy truskawki i pokrojony na nieduże kawałki rabarbar. Posypujemy owoce cukrem trzcinowym. Wysypujemy na nie kruszonkę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy crumble bez przykrycia przez 40/45 minut aż do uzyskania przez kruszonkę apetycznego złocistego odcienia. Jemy deser na ciepło. Świetnie będzie smakował z lodami waniliowymi lub kleksem jogurtu greckiego.
Smacznego!
Zobacz także: Śródziemnomorska sałatka, która dodaje witalności i nawilża skórę