Kwiatowe bułeczki z nutą wanilii. Nie jadłaś jeszcze tak apetycznego wypieku

Doskonale wpisują się w letnią aurę. Pycha!
Kwiatowe bułeczki z nutą wanilii. Nie jadłaś jeszcze tak apetycznego wypieku
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/fareisle)
23.06.2024

Wybierasz się na piknik lub organizujesz garden party i głowisz się, jakie smakołyki przygotować? W takim razie koniecznie postaw na zrobienie kwiatowych drożdżowych bułeczek z przyjemną nutą wanilii. Śmiało można stwierdzić, że to wypiek idealny. Doskonale wpisują się w letnią aurę. Wyglądają uroczo i szalenie apetycznie. Jakby tego było mało, zachwycają też kubeczki smakowe. Są po prostu uzależniająco pyszne. Oto receptura. 

Zobacz także: Orange freshpresso i fit mokka. Viralowe przepisy na najlepszą kawę mrożoną

Kwiatowe drożdżowe bułeczki

Składniki

Do upieczenia bułeczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 400 g przesianej mąki pszennej, 40 g świeżych drożdży, 3/4 szklanki ciepłego mleka 3,2 %, 170 g cukru do wypieków, 2 łyżki pasty waniliowej, 150 g klarowanego masła, 4 jajka (w temperaturze pokojowej), 2 łyżki świeżo zmielonego kardamonu, dwie łyżki świeżo startej skórki cytrynowej, szczypta soli morskiej, oliwa

Do zrobienia lukru do ciastek będziemy potrzebowały składników, takich jak: sok z połowy pomarańczy, sok z połowy cytryny, 1 szklanka cukru pudru, skórka starta z pomarańczy, łyżeczka pasty waniliowej

+ jadalne kwiaty i 1 rozbełtane jajko zmieszane z łyżką mleka do posmarowania na koniec

Sposób przygotowania

Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, łącząc pokruszone drożdże wraz z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru oraz łyżeczką mąki. Odstawiamy go na około dziesięć minut. W tym czasie powinien zacząć bąblować i podwoić swoją objętość.

Przesypujemy składniki do miski i przez około kwadrans ugniatamy ciasto. Pod koniec smarujemy je oliwą, nakrywamy, po czym zostawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.

Po upłynięciu wskazanego czasu znów ugniatamy przez chwilę ciasto (możemy podsypać je mąką). Formujemy z ciasta kulki. Delikatnie je rozpłaszczamy. Umieszczamy je na blaszce do pieczenia, dekorujemy je jadalnym kwiatami i nakrywamy bawełnianą szmatką. Odstawiamy je do wyrośnięcia na czterdzieści minut w ciepłym miejscu bez przeciągów.  Potem smarujemy je rozbełtanym jajkiem. Mieszamy składniki na polewę.

Pieczemy ciasteczka przez dwadzieścia pięć minut w temperaturze 220 stopni (lub do osiągnięcia przez nie apetycznego złocistego odcienia).

Przed podaniem studzimy je i polewamy lukrem.

Smacznego!

Zobacz także: Ta przekąska z Bliskiego Wschodu to mistrzostwo. Tworzy duet idealny z pitą

Polecane wideo

Partnerki i żony polskich piłkarzy. Kim są, jak wyglądają i czym się zajmują?
Partnerki i żony polskich piłkarzy. Kim są, jak wyglądają i czym się zajmują? - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie