Nabrałaś ochoty na domowe ciasto z dodatkiem letnich owoców? W takim razie koniecznie postaw na przygotowanie klasycznego brytyjskiego placka z wiśniami i malinami. Ten wypiek z całą pewnością można nazwać majstersztykiem. Kusi apetycznym wyglądem i zachwyca wyrafinowanym smakiem. Robi się go banalnie prosto, a do tego ekspresowo. Oto receptura.
Zobacz także: Ta przekąska z Bliskiego Wschodu to mistrzostwo. Tworzy duet idealny z pitą
British pies, jak określa się klasyczne brytyjskie klasyczne placki z nadzieniem to wcale nie wynalazek współczesnej doby. W Wielkiej Brytanii zajada się je od długich wieków. Królowały na stołach monarchów i arystokratów już w dobie średniowiecza. Początkowo przodowały te z nadzieniem mięsnym, rybnym oraz grzybowym. W XVI stuleciu Brytyjczycy włączyli do swojego repertuaru również wersje słodkie z owocami. Właśnie z tego wieku pochodzi pierwszy przepis na placek z jabłkami. Mania wypiekania rozmaitych placków ogarnęła wówczas cały naród. Po dziś dzień smakowite pies nie tracą na popularności.
Do przygotowania kruchego ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g mąki pszennej, 150 g bardzo zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 zimne jajko w rozmiarze L, szczypta soli morskiej
Do przygotowania nadzienia będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 g wiśni bez pestek, 250 g malin, 80 g brązowego cukru, 2 łyżeczki pasty waniliowej, 2 łyżeczki listków świeżego tymianku
Szybkimi ruchami zagniatamy składniki na ciasto aż do powstania jednolitej masy. Pamiętajmy, aby nie wygniatać go za długo. Kulę ciasta owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę/półtorej.
Po wskazanym czasie dzielimy kulę na dwie części, które powinny mieć proporcje 1/4 oraz 3/4. Rozwałkowujemy część uzyskaną z 3/4 kuli. Przekładamy ją do wysmarowanej masłem falistej formy na tartę o średnicy 24/28 centymetrów. Ciastem wykładamy również boki. Na całej jego powierzchni robimy gdzieniegdzie nakłucia widelcem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy część uzyskaną z 1/4 kuli. Oprószamy ją mąką i kroimy na paski. Nakładamy na środek placka maliny i wiśnie zmieszane z pastą waniliową, a potem obsypane cukrem i tymiankiem. Na górze układamy paski ciasta, tworząc motyw szachownicy. Pieczemy ciasto przez około 45/50 minut.
Smacznego!
Zobacz także: Trzy napoje, które latem będziesz chciała pić non stop