Przepis na morelowy placek. Francuzi szaleją na jego punkcie!

Idealne ciasto na letnie wycieczki.
Przepis na morelowy placek.  Francuzi szaleją na jego punkcie!
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/marissamakes)
26.06.2024

Moreli nie da się nie kochać. Te niewielkie nieprzeciętnie soczyste owoce o apetycznym słonecznym odcieniu i niezwykłym smaku zajmują w kulinariach szczególne miejsce. 

Zobacz także: Trzy napoje, które latem będziesz chciała pić non stop

Morelowy placek w francuskim stylu 

Warto wiedzieć, że morele mają bardzo długą i fascynującą historię, która sięga starożytności. Historycy jedzenia są zdania, że pochodzą z Chin, gdzie uprawiano je już ponad cztery tysiące lat temu. Stamtąd trafiły na tereny dzisiejszej Armenii, gdzie powstała ich łacińska nazwa - Prunus armeniaca. Dzięki Jedwabnemu Szlakowi, smakowite morele dotarły w późniejszych dekadach do Persji, a następnie do basenu Morza Śródziemnego, gdzie zyskały ogromną popularność. W XVI wieku stały się jednym z ulubionych owoców Francuzów. Początkowo jadali je tylko arystokraci.

Francuzi mają do nich słabość po dziś dzień. Stąd w tamtejszej kuchni tak wielka liczna receptur na desery z morelami w roli głównej. Jednym z ich ulubionych morelowych ciast jest to posiadające zachwycającą nutę tymianku. Robi się je banalnie prosto.  

Składniki

Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g przesianej mąki pszennej, kostka miękkiego masła, łyżeczka proszku do pieczenia, 170 g cukru do wypieków, 4 jajka w rozmiarze L, 3 łyżki pasty migdałowej, 10 dojrzałych moreli, dwie łyżeczki listków świeżego tymianku, szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania

Łączymy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ucieramy masło wraz z cukrem na puszystą pasę. Stopniowo wbijamy do masy maślanej jajka. Potem dodajemy do niej pastę migdałową. Miksujemy jeszcze przez parę minut.

Wlewamy powstałą miksturę do miski z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy aż do powstania jednolitej aksamitnej masy. Wykładamy ją na okrągłą formę. Umieszczamy na niej połówki moreli i posypujemy świeżym tymiankiem.

Pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni przez około pięćdziesiąt minut lub do uzyskania przez nie apetycznego złocistego odcienia.

Smacznego!

Zobacz także: Najpyszniejsze letnie ciasto. Upiecz je i przekonaj się, że truskawki, rabarbar i wanilia to idealne połączenie

Polecane wideo

Influencerka ze Szkocji pokazała swój niesamowity dom. Każdy chciałby tak mieszkać
Influencerka ze Szkocji pokazała swój niesamowity dom. Każdy chciałby tak mieszkać - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
GdzieWesele.pl (Ocena: 5) 28.06.2024 13:56
Pyszne wygląda :)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie