Sezon truskawkowy nareszcie w pełni. Warto wiedzieć, że te smakowite aromatyczne owoce jak ulał pasują nie tylko do deserów, ale i do dań wytrawnych. Idąc za przykładem Francuzów, zacznijmy dodawać je do sałatek i wytrawnych wypieków. Fenomenalnie zagrają na przykład w cieście francuskim. Stworzą perfekcyjny kulinarny duet z camembertem. Oto receptura.
Zobacz także: Trzy napoje, które latem będziesz chciała pić non stop
Do przygotowania dania będziemy potrzebowały składników, takich jak: rulon ciasta francuskiego, ser camembert, świeży tymianek, świeżo zmielony czarny pieprz, 400 g truskawek, ocet balsamiczny + żółtko zmieszane z łyżką mleka do posmarowania na koniec, łyżeczka czarnego sezamu
Umieszczamy pokrojone truskawki w garnuszku. Zalewamy je trzema łyżkami octu balsamicznego i zaczynamy gotować na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu i czekamy, aż się rozpadną. W rezultacie ma powstać z nich gęsty truskawkowy mus. Pod koniec gotowania dodajemy do nich dwie łyżki listków świeżego tymianku. Doprawiamy je też świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstawiamy mus do przestygnięcia.
Rozkładamy rulon ciasta francuskiego. Wykrawamy w nim dwa okręgi. Jeden z nich układamy na blaszce. Umieszczamy na nim przekrojony w poziomie ser camembert (skórką do dołu) oraz mus truskawkowy. Nakładamy na nadzienie kolejną warstwę ciasta francuskiego. Łączymy brzegi, dekoracyjnie je splatając. Smarujemy ciasto żółtkiem zmieszanym z łyżką mleka, dzięki czemu zyska bardzo apetyczny złocisty odcień. Posypujemy je czarnym sezamem.
Pieczemy ciasto przez około trzydzieści minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Zobacz także: Najpyszniejsze letnie ciasto. Upiecz je i przekonaj się, że truskawki, rabarbar i wanilia to idealne połączenie