Należysz do grona lodożerców? W takim razie koniecznie rozsmakuj się w uzależniająco pysznych domowych lodach. Za ich przygotowywanie śmiało mogą zabrać się też osoby, które nie są ekspertami w polu kulinariów. To bowiem deser, który zawsze się udaje. Przygodę z ich robieniem warto zacząć na przykład od egzotycznych lodów o smaku mango i marakui. Są tak pyszne, że nie sposób się im oprzeć! Oto receptura.
Zobacz także: Trzy napoje, które latem będziesz chciała pić non stop
Do przygotowania lodów będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 ml śmietanki kremówki, 250 g serka mascarpone, 3 żółtka jajek o rozmiarze L, 1/2 szklanki drobnego cukru, duże dojrzałe mango, 5 marakui, ziarenka z jednaj laski wanilii
Podgrzewamy śmietankę, mascarpone i połowę wskazanej ilości cukru. Pozostałą połowę cukru miksujemy wraz z żółtkami na puszystą masę. Powinno to zająć około osiem minut. Następnie stopniowo wlewamy gorącą śmietankę do masy cukrowo-jajecznej. Przez cały czas podgrzewamy ją na bardzo małym ogniu i delikatnie mieszamy aż do momentu, gdy zgęstnieje.
Odstawiamy ją z ognia i studzimy. Dodajemy do niej zblendowane owoce i ziarenka wanilii. Dokładnie mieszamy. Wkładamy masę do lodówki na trzy godziny bez przykrycia. Po wskazanym czasie przekładamy ją do zamrażarki, nakrywamy i mrozimy przez pięć godzin. Raz na godzinę należy przemieszać lody. Po tym czasie mrozimy je przez kolejnych parę godzin już bez mieszania.
Smacznego!
Zobacz także: Wyrafinowany dodatek, który świetnie podkręca smak dań. To trik najlepszych szefów kuchni