Zamarzyło Ci się spałaszowanie domowego letniego ciasta, ale nie chcesz spędzać za wiele czasu w kuchni? W takim razie koniecznie zabierz się za przygotowywanie wiśniowego placka z kruchego ciasta o smakowitej nucie tymianku. To francuski klasyk, który nie ma sobie równych. Przekonasz się, że ten wypiek bije na głowę wszystkie inne. Do dzieła!
Zobacz także: Przepyszne ciasteczka cantucci. Włoski klasyk zawróci Ci w głowie
Kruche ciasto, znane we Francji jako pâte brisée lub pâte sablée, to fundament ogromnej ilości deserów oraz tart. Jego delikatna struktura, szalenie apetyczna chrupkość oraz niezrównany maślany smak sprawiają, że jest ulubionym składnikiem cukierników i szefów kuchni. Co ciekawe, kruche ciasto ma nad Sekwaną bardzo długą, sięgającą średniowiecza historię. W tej dobie, jak i w późniejszych wiekach trafiało wyłącznie ma stoły wysoko urodzonych. Było synonimem kulinarnego luksusu. Wypieki, do których przygotowania go używano, od dawien dawna uważano za najbardziej wyrafinowane.
Do przygotowania kruchego ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g mąki pszennej, 150 g bardzo zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 zimne jajko w rozmiarze L, szczypta soli morskiej
Do przygotowania nadzienia będziemy potrzebowały składników, takich jak: 500 g wiśni bez pestek, 80 g brązowego cukru, ziarenka z laski wanilii, 3 łyżeczki listków świeżego tymianku
Szybkimi ruchami zagniatamy składniki na ciasto aż do powstania jednolitej masy. Pamiętajmy, aby nie wygniatać go za długo. Kulę ciasta owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę/półtorej.
Po wskazanym czasie dzielimy kulę na dwie części, które powinny mieć proporcje 1/4 oraz 3/4. Rozwałkowujemy część uzyskaną z 3/4 kuli. Przekładamy ją do wysmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 24/28 centymetrów. Ciastem wykładamy również boki. Na całej jego powierzchni robimy gdzieniegdzie nakłucia widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Rozwałkowujemy część uzyskaną z 1/4 kuli. Oprószamy ją mąką i kroimy na paski. Nakładamy na środek placka owoce obsypane cukrem, tymiankiem oraz ziarenkami wanilii. Na górze układamy paski ciasta, tworząc motyw szachownicy. Pieczemy ciasto przez około 45 minut.
Smacznego!
Zobacz także: Koktajl, który robi z cerą cuda. Nawilża, uelastycznia, wygładza - oto receptura