Zastanawiasz się, w jaki sposób dodać serwowanym dla gości potrawom sznytu? Nie lada wyrafinowanie z pewnością zapewni oprószenie ich smakowymi solami w intrygujących kolorach. To ulubiony trik najlepszych szefów kuchni.
Zobacz także: Złocista focaccia, która sprawdza się na piknikach i wycieczkach. Jest przepyszna!
W polu światowego fine diningu kolorowe sole cieszą się od długich lat niemałym uznaniem. Francuscy, skandynawscy i włoscy szefowie kuchni chętnie podkręcają nimi swoje dania. Prześcigają się nieustannie w wymyślaniu na nie coraz to bardziej intrygujących receptur. Co ciekawe, przygotowanie podobnych soli nie jest wcale arcytrudną rzeczą. Bez problemu można zrobić je także w domowym zaciszu. Oto receptury.
Składniki
Do przygotowania różanej soli będziesz potrzebowała składników, takich jak: 3 garści płatków róży w intensywnie różowym tonie (z ekologicznego źródła), szklanka soli morskiej, 2 łyżki świeżego tymianku
Składniki
Do przygotowania rozmarynowej soli będziesz potrzebowała składników, takich jak: szklanka jagód, 1/2 szklanki malin, szklanka soli morskiej, dwie łyżki świeżego rozmarynu
Składniki
Do przygotowania cytrusowej soli będziesz potrzebowała składników, takich jak: szklanka soli morskiej, sok wyciśnięty z dwóch cytryn, skórka starta z dwóch cytryn, miseczka świeżej bazylii
Miksujemy składniki. Wykładamy powstałą masę na blaszce. Umieszczamy ją w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni. Po trzech godzinach wyjmujemy sól i odkładamy ją do przestudzenia.
Zobacz także: Koktajl, który robi z cerą cuda. Nawilża, uelastycznia, wygładza - oto receptura
Wyświetl ten post na Instagramie