Przyjemnie kruche ciasto o waniliowym posmaku z rozpływającym się w ustach truskawkowo- rabarbarowym nadzieniem. Trudno wyobrazić sobie smaczniejszy wypiek. To idealny deser na letnie dni. Śmiało można stwierdzić, że przypadnie do gustu nawet najwybredniejszym łasuchom. Warto dodać, że przygotowuje się go banalnie prosto.
Zobacz także: Złocista focaccia, która sprawdza się na piknikach i wycieczkach. Jest przepyszna!
Do przygotowania kruchego ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g mąki pszennej, 150 g bardzo zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 zimne jajko w rozmiarze L, szczypta soli morskiej, łyżka esencji waniliowej
Do przygotowania pierwszej warstwy nadzienia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak 700 g truskawek, 90 g drobnego cukru, ziarenka z laski wanilii
Do przygotowania drugiej warstwy nadzienia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak 500 g rabarbaru, 100 g drobnego cukru, 1 pomarańcza, opakowanie cukru waniliowego
Kroimy rabarbar na kilkucentymetrowe kawałki. Wkładamy je do garnka i zasypujemy cukrem. Dodajemy do owoców startą skórkę z pomarańczy oraz wyciśnięty z niej sok. Mieszamy i zaczynamy gotować je na niewielkim ogniu przez około 7 minut. Czekamy, aż rabarbar zmięknie (nie może się rozpaść). Odsączamy i studzimy go.
Umieszczamy w garnuszku truskawki. Zasypujemy je cukrem. Mieszamy i dodajemy do nich ziarenka z laski wanilii. Gotujemy je na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Czekamy, aż zmiękną i się rozpadną. Odcedzamy masę i studzimy ją (powstały syrop może posłużyć nam potem do zrobienia pysznej lemoniady).
Przesianą mąkę łączymy wraz z masłem, jajkiem, cukrem pudrem, esencją waniliową i solą. Składniki ugniatamy przez chwilę aż do ich połączenia - ciasto ma być zwarte i nie przyklejać się do rąk. Następnie owijamy kulę ciasta w folię, umieszczamy w lodówce i chłodzimy przez około godzinę.
Po wskazanym czasie rozwałkowujemy ją i przekładamy do wysmarowanej masłem prostokątnej formy. Ciastem wykładamy również boki. Na całej jego powierzchni robimy gdzieniegdzie nakłucia widelcem.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wykładamy gęsty mus truskawkowy i rabarbar na spód tarty. Układamy kawałki owoców na cieście (możemy stworzy z nich ciekawą kompozycję, na przykład geometryczną). Pieczemy ciasto przez około pięćdziesiąt-pięćdziesiąt pięć minut.
Wypiek fantastycznie smakuje na ciepło z lodami waniliowymi.
Smacznego!
Zobacz także: Przepyszne ciasteczka cantucci. Włoski klasyk zawróci Ci w głowie