Szybki obiad i podwieczorek w środku tygodnia. Co ugotować?

Co szybko przygotować, aby nie tylko zaspokoić głód, ale by było też wartościowo?
Szybki obiad i podwieczorek w środku tygodnia. Co ugotować?
Fot.stock.adobe.com
31.05.2024

Jesteśmy w samym sercu tygodnia pracy - obowiązki narastają, a czas na przyrządzanie posiłków wydaje się być rzadkością, na którą trudno sobie pozwolić. Lodówka świeci pustkami, a wspomnienia o niedzielnym obiedzie szybko blakną, pozostawiając nas z brakiem inspiracji i palącym pytaniem: "Co szybko przygotować, aby nie tylko zaspokoić głód, ale by było też wartościowo?". Warto mieć pod ręką kilka sprawdzonych przepisów. Te, które proponujemy, nie wymagają wielu składników, a ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut. Znajdą się też pomysły na proste, ale cieszące podniebienie desery!

Korzyści płynące z przygotowywania posiłków w domu

Kusi Cię, by zamówić obiad z dostawą do domu? Choć może się wydawać, że gotowanie w domu jest czasochłonne i kosztowne, w rzeczywistości pozwala na oszczędności. A już na pewno w porównaniu do kosztów stołowania się na mieście! Planowanie posiłków i przygotowywanie ich w domu umożliwia kontrolę nad jakością spożywanych składników oraz może przynieść oszczędności finansowe w porównaniu do częstego korzystania z gotowych rozwiązań gastronomicznych. Oczywiście nie sposób mieć zawsze wszystko zaplanowane – czasem weekendowe zakupy i gotowanie „do przodu” wystarcza tylko na kilka dni, przez co w środę czy czwartek brakuje nam już i składników, i pomysłów. Dlatego przychodzimy z pomocą, podrzucając kilka przepisów.

Z jakich produktów zawsze skomponujesz szybki posiłek?

Przygotowanie posiłku w krótkim czasie nie musi oznaczać kompromisu w kwestii smaku. Sekretem są proste, ale wartościowe składniki, które umożliwiają stworzenie pożywnych i smacznych dań bez konieczności spędzania wielu godzin w kuchni. Proste składniki oferują bogactwo kulinarnych możliwości, umożliwiając eksperymentowanie z różnorodnymi smakami i teksturami, nawet gdy czas jest ograniczony.

Które produkty warto zawsze mieć w swojej kuchni?

  1. Piersi kurczaka- szybkie w przygotowaniu, bo bardzo szybko się gotują, do tego doskonale komponują się z wieloma dodatkami. Można je grillować, smażyć na patelni lub piec, co czyni je wszechstronnym składnikiem szybkich obiadów. Kurczak łatwo wchłania różne marynaty i sosy, co pozwala na nieustanne odkrywanie nowych smaków.
  2. Makaron- stanowi podstawę wielu szybkich dań, od tradycyjnego spaghetti bolognese po egzotyczne dania inspirowane kuchnią azjatycką. Makaron doskonale współgra z bogatymi sosami, jak i z lżejszymi dodatkami, takimi jak świeże warzywa czy zioła. Różnorodność typów makaronu (pełnoziarnisty czy ze strączków) pozwala na dopasowanie do indywidualnych preferencji żywieniowych.
  3. Mrożone warzywa– są zazwyczaj zamrażane tuż po zbiorach, co pozwala na zachowanie ich wartości odżywczych. Mrożone warzywa są łatwe w użyciu, ponieważ nie wymagają mycia ani krojenia, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do dań jednogarnkowych, makaronów czy jako baza zdrowych sałatek.

Pomysły na szybki obiad

Dania jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe to prawdziwy skarb dla każdego, kto ceni swój czas. Ich przygotowanie jest nie tylko wyjątkowo proste, ale także minimalizuje liczbę naczyń do umycia. Warto wypróbować aromatyczne chili con carne, które łączy w sobie soczyste mięso mielone, sycącą fasolę oraz pomidory, a całość jest gotowa w zaledwie 30 minut. Nie mniej kuszące jest curry z kurczakiem wzbogacone mleczkiem kokosowym, które zachwyci dodatkiem ulubionych warzyw i serwowane jest z ugotowanym na sypko ryżem. Jeśli szukasz bardziej tradycyjnych potraw, postaw na tzw. chłopski garnek. To danie z ziemniakami, kiełbasą i różnymi warzywami (takimi, którymi aktualnie dysponujesz) skąpane w sosie pomidorowym. Do dania bardzo pasują ogórki małosolne, a poza sezonem wiosenno-letnim ogórki kiszone lub prosta sałatka z ogórków kiszonych i cebuli.

Dania z makaronem

Makaron to uniwersalna baza dla wielu ekspresowych obiadów. Carbonara, przygotowana z jajek, parmezanu, aromatycznego wędzonego boczku i szczypty czarnego pieprzu, to absolutny klasyk, który nigdy nie zawodzi. Równie apetyczny jest makaron z pesto i soczystymi pomidorkami cherry, przenoszący nasze kubki smakowe wprost do słonecznej Italii. Dla wielbicieli smaków orientalnych, szybkie danie z makaronem ryżowym, chrupiącymi warzywami i sosem sojowym lub teriyaki będzie doskonałym wyborem. Pomysł na obiad z makaronem to zawsze pomysł trafiony!

Dania z ryżem

Ryż jest wszechstronnym składnikiem, który znakomicie sprawdza się w roli bazy do szybkich obiadów. Możemy z nim tworzyć dania inspirowane kuchniami z całego świata, od orientalnych po europejskie. Smażony ryż z kolorowymi warzywami, jajkiem i kawałkami kurczaka to propozycja na szybki, ale pełnowartościowy obiad. A risotto z aromatycznymi pieczarkami? Aby było szybciej, możesz najpierw ugotować ryż, a potem na patelni połączyć go z pozostałymi składnikami. Dla niektórych to profanacja klasycznego przepisu, jednak kiedy brakuje czasu i składników w środku tygodnia, ważniejsze staje się to, by zjeść po prostu dobry obiad. Nawet z poświęceniem tradycyjnej receptury.

Dania z ryb

Delikatny filet z łososia, gotowany na parze z dodatkiem świeżych ziół i cytryny, to danie, które z łatwością przygotujesz w niecałe 20 minut. Pstrąg pieczony w folii z masłem, czosnkiem i koperkiem to kolejna propozycja, która zachwyca prostotą i smakiem. Dla poszukiwaczy egzotycznych doznań, ryba curry z mleczkiem kokosowym i świeżą kolendrą będzie wyborem pełnym aromatu. Dlaczego dania rybne są super? Bo zamrożone filety możesz mieć zawsze w domu, poza tym ryba gotuje się czy piecze w zaledwie 15-20 minut!

Przepisy na szybki podwieczorek

Niedzielne ciasto już się skończyło, a rodzina ma chęć na coś słodkiego do poobiedniej herbaty? Spójrz na te propozycje.

Kasza jaglana z jabłkami

Deser z kaszy jaglanej i jabłek może smakować jak szarlotka, musisz nam wierzyć! To doskonały sposób na zaspokojenie południowego głodu i apetytu na słodkie. Jeśli oczekujący na deser domownicy wytrzymają nieco dłużej, zapiecz gotową kaszę w piekarniku. Koniecznie z warstwą masła i cynamonu na wierzchu!

Deser na bazie budyniu

Nie będziemy zachęcać do robienia własnego budyniu. Sięgnij po gotowy z torebki, ugotuj go, wystudź i użyj jako kremu. Do szklanek nasyp pokruszonych krakersów i przykryj budyniem. Dalej niech poniesie Cię fantazja – dołóż świeże truskawki, kawałki czekolady czy wiórki kokosowe. Wariacja na temat napoleonki? Możemy to tak nazwać!

Gofry

Gofry to uniwersalny deser, który można przygotować błyskawicznie. Ich chrupkość i możliwość dowolnej dekoracji sprawiają, że jest to idealny wybór na każdą okazję. Składniki mamy zawsze pod ręką, wystarczy dobry przepis na gofry, gofrownica i można działać!

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe robi się szybko, bo wystarczy zetrzeć marchew i połączyć ją z pozostałymi składnikami. Nawet krem jest banalnie prosty – nie trzeba ubijać śmietanki, rozgrzewać żelatyny czy czekać na stężenie w lodówce. Mieszamy tylko serek śmietankowy ze słodzidłem, masłem i sokiem pomarańczowym – w dodatku łyżką!

Jak szybko przygotować posiłki, wykorzystując gotowe półprodukty?

Aby zawsze było łatwo wymyślić „coś z niczego” na obiad czy deser, dobrze jest mieć pewne grupy produktów zawsze w kuchni. Mowa o wspomnianych mieszankach mrożonych warzyw, mrożonych owocach, ale też mrożonych rybach i mięsie. Do tego jajka w lodówce, a w spiżarni – kilka słoiczków sosów, takich jak pesto oraz makarony i kasze. Nie zapominaj o żywności puszkowanej, jak różne rodzaje fasoli, pomidory, kukurydza czy ryby. Gotowanie np. strączków jest bardzo czasochłonne, a te z puszki są gotowe do użycia!

Na koniec kilka wskazówek, jak nie dopuszczać do sytuacji „nie mamy nic do jedzenia i zupełnie nie wiemy, co możemy zrobić”!

  1. Planowanie to klucz. Skuteczne planowanie posiłków na kilka dni naprzód może znacząco ułatwić zarządzanie czasem. Poświęć chwilę w weekend, aby zaplanować swoje menu. Dzięki temu zakupy będą bardziej celowane, a Ty unikniesz dylematu, co przygotować na obiad lub kolację. Nasz ulubiony tip? Przegląd gazetek sklepów, w których zwykle robisz zakupy i sprawdzenie promocji. Dzięki temu nie tylko się dowiesz, gdzie i na czym zaoszczędzisz, ale też zainspirujesz się prezentowanymi tam produktami!
  2. Gotowanie partiami (batch cooking). Przygotowując jednorazowo większą ilość jedzenia, oszczędzasz czas w ciągu tygodnia. Ugotuj na przykład dużą porcję quinoa, którą potem możesz wykorzystać jako bazę do różnorodnych dań przez kolejne dni.
  3. Efektywne przechowywanie. Rozdziel gotowe dania na porcje i przechowuj je w szczelnych pojemnikach w lodówce lub zamrażarce, w zależności od planowanego terminu spożycia. Pamiętaj o oznaczeniu pojemników datą przygotowania, co ułatwi zarządzanie zapasami.
  4. Rozsądne podgrzewanie. Kiedy odgrzewasz posiłki, dobierz odpowiednią metodę. Niektóre dania najlepiej smakują po podgrzaniu w piekarniku czy na patelni, inne mogą być szybko “przywrócone do życia” w mikrofalówce. Jeśli posiłek składa się z różnych składników wymagających odmiennego traktowania, podgrzewaj je oddzielnie, aby zachować optymalny smak i teksturę.

 

Artykuł sponsorowany

Polecane wideo

Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 13.06.2024 11:07
najszybciej to robię makaron z oliwą i parmezanem. A czasem jak nie mam ochoty na gotowanie to zamawiam gotowy obiad przez roomservice i tak oszczędzam czas. Kiedyś to praktycznie raz w tygodniu dostawca z jedzeniem był teraz raz albo 2 razy na miesiac coś zamawiam
odpowiedz

Polecane dla Ciebie