Zapiekany kogel-mogel z truskawkami. Palce lizać!

Deser, którego trzeba spróbować!
Zapiekany kogel-mogel z truskawkami. Palce lizać!
fot. Pexels/ Mike Jones
04.06.2024

Kogel-mogel to deser, który z pewnością pamiętają starsze pokolenia, ponieważ przez wiele lat królował on w Polsce. I choć nie zniknął z domowych jadłospisów, dziś przygotowuje się go już nieco rzadziej. A szkoda. Jeśli pamiętasz ten smak z dzieciństwa, koniecznie spróbuj wersji z truskawkami!

Przeczytaj też: Sałatka z truskawkami i serem halloumi. Nic lepszego dzisiaj nie zjesz!

Kogel-mogel z truskawkami

Składniki:

  • 200 g truskawek
  • 4 żółtka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • kilka kruchych ciasteczek

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Później umyj truskawki i pozbądź się szypułek. Owoce możesz pokroić na małe kawałki. Gdy będą gotowe, przełóż je po trochu do małych foremek. 

Dalej sparz jajka gorącą wodą i oddziel białko od żółtka. Do naszego deseru będziesz potrzebować tylko żółtek, ubitych z cukrem pudrem (miksuj do uzyskania jasnego kremu). W międzyczasie dodaj ekstrakt. Następnie powstałą masę połącz z truskawkami w foremkach. Całość wstaw do piekarnika na około 10 minut. Deser w środku ma być płynny, a z wierzchu lekko zarumieniony, „zamknięty” skorupką. Dla smaku możesz pokruszyć na wierzch ulubione ciasteczka.

Smacznego!

Przeczytaj też: Koktajl, który robi z cerą cuda. Nawilża, uelastycznia, wygładza - oto receptura

Polecane wideo

Dziewczyny wariują na punkcie zdjęć z kwiatami. Wybrałyśmy najciekawsze inspiracje
Dziewczyny wariują na punkcie zdjęć z kwiatami. Wybrałyśmy najciekawsze inspiracje - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie