Kogel-mogel to deser, który z pewnością pamiętają starsze pokolenia, ponieważ przez wiele lat królował on w Polsce. I choć nie zniknął z domowych jadłospisów, dziś przygotowuje się go już nieco rzadziej. A szkoda. Jeśli pamiętasz ten smak z dzieciństwa, koniecznie spróbuj wersji z truskawkami!
Przeczytaj też: Sałatka z truskawkami i serem halloumi. Nic lepszego dzisiaj nie zjesz!
Składniki:
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Później umyj truskawki i pozbądź się szypułek. Owoce możesz pokroić na małe kawałki. Gdy będą gotowe, przełóż je po trochu do małych foremek.
Dalej sparz jajka gorącą wodą i oddziel białko od żółtka. Do naszego deseru będziesz potrzebować tylko żółtek, ubitych z cukrem pudrem (miksuj do uzyskania jasnego kremu). W międzyczasie dodaj ekstrakt. Następnie powstałą masę połącz z truskawkami w foremkach. Całość wstaw do piekarnika na około 10 minut. Deser w środku ma być płynny, a z wierzchu lekko zarumieniony, „zamknięty” skorupką. Dla smaku możesz pokruszyć na wierzch ulubione ciasteczka.
Smacznego!
Przeczytaj też: Koktajl, który robi z cerą cuda. Nawilża, uelastycznia, wygładza - oto receptura