Przepyszne ciasteczka cantucci. Włoski klasyk zawróci Ci w głowie

Pokochasz ten smak!
Przepyszne ciasteczka cantucci. Włoski klasyk zawróci Ci w głowie
Fot. iStock
02.06.2024

Na punkcie których ciasteczek mają niemałego bzika Włosi? W czołówce ich ulubionych ciastek na pewno znajdują się cantucci, znane również jako biscotti di Prato. To tradycyjne wypieki pochodzące z malowniczej Toskanii. Przyjemnie chrupiące, trzykrotnie pieczone ciasteczka zyskały popularność na całym świecie dzięki swojemu unikalnemu smakowi.

Zobacz także: Koktajl, który robi z cerą cuda. Nawilża, uelastycznia, wygładza - oto receptura

Ciasteczka cantucci z pistacjami i cytrusową nutą 

Pyszne ciasteczka cantucci mają bardzo długą historię. Co ciekawe, zaczęto wypiekać je już w czasach odrodzenia. Pierwsze wzmianki o nich pochodzą z XVI wieku. Ich nazwa wywodzi się od włoskiego słowa cantuccio oznaczającego niewielki kawałek. Występują w wielu wariacjach. Często dodaje się do nich suszone owoce, orzechy włoskie, migdały lub pistacje. Tradycyjnie serwuje się je ze słodkim winem deserowym. Warto pokusić się o ich upieczenie w domu -  zachwycą nawet najwybredniejszych łasuchów. Oto receptura. 

Składniki

Do upieczenia ciasteczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 500 g mąki, 200 g brązowego cukru, 100 g rozpuszczonego masła, 4 roztrzepane jajka w rozmiarze L (3 dodajemy do ciasta, 1 zostawiamy do smarowania ciastek na koniec), skórka starta z jednej niewoskowanej cytryny, dwie garści niesolonych pistacji obranych ze skórek, łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania

Łączymy składniki. Mieszamy. Wyrabiamy ciasto tylko do momentu połączenia się składników. Formujemy z niego dwa wałki. Spłaszczamy je i w odstępach układamy na blaszce. Smarujemy je rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy je przez około trzydzieści minut w temperaturze 180 stopni.

Po przestygnięciu dzielimy upieczone wałeczki ukośnie na kawałki. Znów umieszczamy je w piekarniku. Pieczemy je przez piętnaście minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy blaszkę z pieca. Przekładamy cantucci na drugą stronę. Ponownie umieszczamy je w piekarniku na kwadrans (temperatura pieczenia pozostaje niezmienna).  

Smacznego!

Zobacz także: Domowe czekoladowe lody z nutą mięty. Ten smak to czysta perfekcja

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Adina Chitu (@pancake_planet)

Polecane wideo

Dziewczyny wariują na punkcie zdjęć z kwiatami. Wybrałyśmy najciekawsze inspiracje
Dziewczyny wariują na punkcie zdjęć z kwiatami. Wybrałyśmy najciekawsze inspiracje - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie