Truskawkowy sezon nareszcie w pełni! Warto zatem pałaszować te aromatyczne owoce jak najczęściej. Przyrządzajmy z nich musy, koktajle i dorzucajmy je do deserów. Koniecznie uczyńmy je również składnikami sałatek. To idealne przekąski na gorące dni.
Zobacz także: Domowe czekoladowe lody z nutą mięty. Ten smak to czysta perfekcja
Sałatka Caprese, znana jako Insalata Caprese, jest jednym z najbardziej ikonicznych dań kuchni włoskiej. Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego wprost za nią przepadają. Pochodzenie tej prostej, ale niezwykle smacznej przekąski związane jest z Kampanią, w szczególności z malowniczą wyspą Capri, od której wzięła swoją nazwę. Pierwsze wzmianki o Caprese pojawiły się już w latach dwudziestych XX wieku. Jej tradycyjną bazą są od dekad plastry pomidora, mozzarelli oraz liście bazylii skropione oliwą, a potem doprawione szczyptą solą morskiej i świeżo zmielonym pieprzem. Włosi coraz częściej przekonują się również do rozmaitych wariacji Caprese. Jedną z najpopularniejszych jest ta, do której dodaje się truskawki. Oto receptura.
Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowały składników, takich jak: 1 i 1/2 szklanki truskawek, 150 g mozzarelli di buffala, liście bazylii, oliwa, sól morska, świeżo zmielony kolorowy pieprz, opcjonalnie sos balsamiczny
Kroimy mozzarellę i truskawki na plastry (nie za cienkie). Układamy je promieniście na półmisku, przekładając je listkami bazylii. Skrapiamy sałatkę oliwą i doprawiamy. Jemy ją od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Zobacz także: Nie jadłaś jeszcze tak pysznej owsianki. Sekret jej smaku tkwi w połączeniu trzech składników