Złocista focaccia, która sprawdza się na piknikach i wycieczkach.  Jest przepyszna!

Zachwyca apetyczną puszystością.
Złocista focaccia, która sprawdza się na piknikach i wycieczkach.  Jest przepyszna!
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/marissamakes)
31.05.2024

Sezon piknikowo-wycieczkowy nareszcie można uznać za otwarty. Jakie przekąski warto przygotowywać na podobne okazje? Świetnym wyborem będzie na przykład focaccia, czyli jedna z najstarszych włoskich przekąsek. 

Zobacz także: Domowe czekoladowe lody z nutą mięty. Ten smak to czysta perfekcja

Przepis na idealnie puszystą foccaccię

Włosi zajadają się focaccią już od stuleci. Nie da się jej nie lubić. To uwielbiane na całym świecie drożdżowe pieczywo po prostu nie ma sobie równego. Zachwyca apetyczną puszystością. Można je jeść solo lub wraz z dodatkami. Jest bardzo syte, uzależniająco pyszne, a do tego banalnie proste w przygotowaniu. Łatwo się ją porcjuje i nie kruszy się zanadto. Na piknik, czy letnią wycieczkę jak znalazł! Oto receptura.

Składniki

Do upieczenia focacci będziemy potrzebowały składników, takich jak: 500 g semoliny, oliwa, 30 g świeżych drożdży, łyżka cukru, 2 łyżeczki soli morskiej, 100 ml ciepłego mleka, 300 ml letniej wody, kilka łyżeczek bułki tartej, garść parmezanu, 4 łyżeczki pokrojonych suszonych pomidorów, garść oliwek kalamata, 2 łyżeczki oregano, świeży rozmaryn, cienkie plasterki niewoskowanej cytryny

Sposób przygotowania

Dodajemy drożdże i cukier do ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy je na dziesięć minut. Drożdżowy odczyn powinien zacząć bąblować i podwoić swoją objętość. Do miski wsypujemy semolinę i sól, dolewamy do nich wodę, 3 łyżki oliwy i odczyn drożdżowy. Powoli mieszamy, czekając aż składniki się połączą. Wyrabiamy ciasto przez około minutę, smarujemy je łyżką oliwy, szczelnie nakrywamy i wstawiamy do lodówki na noc do wyrośnięcia.

Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicy podsypanej mąką. Zaczynamy je wyrabiać, co powinno potrwać niecałą minutę. Dosypujemy do niego pokrojone suszone pomidory, ser, oliwki i rozmaryn. Znów przez chwilę je wyrabiamy. Następnie delikatnie rozciągamy ciasto na większy placek: powinien mieścić się w formie o wymiarach 25 x 36 cm. Układamy na nim plastry cytryn.

Smarujemy formę oliwą, oprószamy ją bułką tartą i wykładamy na niej ciasto. Odkładamy je w ciepłe miejsce bez przeciągów na godzinę/półtorej do ponownego wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Focaccię skrapiamy łyżką oliwy i pieczemy przez około dwadzieścia pięć minut aż do osiągnięcia apetycznego złocistego odcienia.

Smacznego!

Zobacz także: Deser, który zaskoczy Twoich gości. Mistrzostwo świata!

Polecane wideo

Urocze mieszkanie trendsetterki ze Stambułu. To wnętrzarski hit
Urocze mieszkanie trendsetterki ze Stambułu. To wnętrzarski hit - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie