Czekoladowe lody niewątpliwie należą do grupy deserowych klasyków. Są jednym z ukochanych letnich deserów gigantycznej liczby osób. W gorące dni warto mieć je pod ręką. Koniecznie pokuśmy się o ich przygotowywanie w domu. Rzemieślnicze domowe lody we włoskim stylu wzbogacone o orzeźwiającą miętową nutę, z całą pewnością zachwycą każdego łasucha. Ich robienie nie jest wcale arcytrudne. Oto receptura.
Zobacz także: Nie jadłaś jeszcze tak pysznej owsianki. Sekret jej smaku tkwi w połączeniu trzech składników
Do przygotowania deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 1 szklanka śmietanki kremówki (36%), 3/4 szklanki mleka pełnotłustego, 80 g serka mascarpone, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1/2 szklanki niesłodzonego kakao w proszku, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej na drobne kawałki, garść drobno posiekanych liści mięty, 5 łyżek ostudzonego espresso
W rondelku umieszczamy śmietankę kremówkę, mleko, cukier, espresso i kakao. Podgrzewamy je na małym ogniu, przez cały czas mieszając. Czekamy, aż cukier i kakao się rozpuszczą. Nie doprowadzamy ich jednak do wrzenia.
Dodajemy do masy posiekaną czekoladę, miętę i ekstrakt waniliowy. Bardzo dokładnie mieszamy. Przelewamy ją do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Rano mieszamy schłodzoną masę i umieszczamy ją w zamrażalniku. W ciągu dnia wyjmujemy ją i mieszamy jeszcze cztery razy.
Smacznego!
Zobacz także: Rabarbarowe ciasto, które nie ma sobie równych. Ten wyrafinowany smak uzależnia