Dzień Matki zbliża się już wielkimi krokami. Jeśli zastanawiasz się nad podarkiem na tę szczególną okazję, koniecznie weź pod uwagę własnoręczne przygotowanie pewnych niezwykłych ciasteczek. Mowa o makaronikach, czyli jednym z kulinarnych symboli Francji.
Zobacz także: Nie jadłaś jeszcze tak pysznej owsianki. Sekret jej smaku tkwi w połączeniu trzech składników
Makaroniki określane nad Sekwaną mianem macarons wyglądają niesamowicie apetycznie. Warto wspomnieć, że równie wspaniale smakują. Te niewielkie kolorowe ciasteczka mają w sobie mnóstwo typowo francuskiej finezji oraz elegancji. Śmiało można rzec, że są małymi cukierniczymi dziełami sztuki. Gdy pięknie się je zapakuje, idealnie nadają się na prezent. Oto, jak je zrobić.
Do upieczenia makaroników będziesz potrzebowała składników, takich jak: 3 białka jajek o rozmiarze L, 2 łyżki cukru do wypieków, szklanka cukru pudru, szklanka (z małą górką) bardzo drobno zmielonych migdałów bez skórek, różowy barwnik spożywczy, łyżka syropu malinowego
Do zrobienia kremu do makaroników, będziesz potrzebowała składników, takich jak: 250 g białej czekolady, 2 łyżeczki konfitury różanej, łyżka kwaśnej śmietany, ziarenka z laski wanilii
Oprócz tego przyda Ci się silikonowa forma do pieczenia makaroników i rękaw cukierniczy.
Ubij białka na bardzo sztywną pianę. Stopniowo dodawaj do nich cukier, przez cały czas ubijając. Gdy piana osiągnie pożądaną sztywność, dorzuć do niej zmielone migdały, odrobinę różowego barwnika spożywczego oraz syrop malinowy i bardzo delikatnie wymieszaj.
Po odczekaniu dziesięciu minut przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj na formę do makaroników. Piecz je przez 12 minut w temperaturze 160 stopni. Gdy ostygną, przełóż je kremem powstałym na bazie białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, do której dodaje się konfiturę różaną, śmietanę i aromatyczne ziarenka z laski wanilii.
Smacznego!
Zobacz także: Obłędne domowe krakersy. Już nie będziesz chciała jeść innych