Aromatyczny bez w kuchni. Sprawdź, co możesz z niego przygotować

Genialnie podkręca smak potraw i napojów.
Aromatyczny bez w kuchni. Sprawdź, co możesz z niego przygotować
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/marissamakes)
16.05.2024

Wiele zainteresowanych gotowaniem osób znużyło się już nieco przygotowywaniem posiłków wyłącznie z tego, co mają w ofercie najpopularniejsze markety. Tęsknimy nie tylko za ekologiczną nieprzetworzoną żywnością, ale także i za nietypowymi smakami. To dlatego do łask zaczęły wracać ostatnimi czasy dzikie rośliny jadalne, które przez wieki były bardzo często wykorzystywane w kulinariach, jak i w medycynie naturalnej. Jedną z nich jest roślinny symbol wiosny, czyli upajający niezwykłą wonią bez lilak

Zobacz także: Nie jadłaś jeszcze tak pysznej owsianki. Sekret jej smaku tkwi w połączeniu trzech składników

Bez lilak w kuchni

Zanim pięknie wyglądający i równie zachwycająco pachnący bez lilak zaczął zdobić nasze ogrody, był ozdobą dzikich terenów. Kuzyn czarnego bzu porastał liczne obszary zlokalizowane na Bałkanach. Do europejskich założeń ogrodowych trafił w XVI wieku. Od niepamiętnych czasów doceniano nie tylko jest walory estetyczne, ale i zdrowotne. W lilaku bowiem, a w szczególności w jego kwiatostanach można odnaleźć mnóstwo cennych składników odżywczych.

Bez potrafi niemało. Łagodzi bóle, skutecznie wzmacnia odporność i wspomaga trawienie. Jakby tego było mało niweluje stany zapalne, i oczyszcza z toksyn. Jakby tego było mało bez genialnie podkręca smak potraw i napojów. Jeśli jest uprawiany ekologicznie lub mamy pewność, że pochodzi z miejsca, w którym nie spryskiwano go środkami ochrony roślin, śmiało możemy używać go w kulinariach. Co można z niego wyczarować?

Bez fantastycznie sprawdzi się jako składnik naparów, śmiało może grać w nich pierwsze skrzypce. Róbmy z niego aromatyczny syrop o bardzo apetycznym wyglądzie. Wystarczy wrzucić kwiatostany do gorącej wody ze sporą ilością cukru i gotować przez około czterdzieści minut na małym ogniu. Po odcedzeniu i ostudzeniu syropu możemy dodawać go do lemoniad, wypieków, kremów do ciast, lodów i sosów. Doskonałym pomysłem jest też przygotowanie cukru lilakowego. W tym celu podsypujemy kwiaty lilaka cukrem i obtaczamy go w nim. 

Smacznego!

Zobacz także: Ta sałatka to majstersztyk. Kusi apetycznym wyglądem i zachwyca wyrafinowanym smakiem

Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/marissamakes)

Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/marissamakes)

Kendall Jenner świętuje dekadę kariery w modelingu. Oto jej najpiękniejsze sesje zdjęciowe
Kendall Jenner świętuje dekadę kariery w modelingu. Oto jej najpiękniejsze sesje zdjęciowe - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie