Polskie lato smakuje truskawkami, a zagraniczne wakacje? Serem Halloumi. Zastanawiałaś się kiedyś, co by było gdyby połączyć te dwie historie? My również, dlatego też spróbowaliśmy zmiksować je w sałatkę. Co nam wyszło? Przepyszne danie, które może być wisienką na przykład podczas grill party. Palce lizać!
Przeczytaj też: Obłędny waniliowy sernik z ricottą i truskawkami. Nie jadłaś lepszego!
Czego potrzebujesz?
Jak przygotować tę sałatkę?
W pierwszej kolejności umyj warzywa i owoce. Później wrzuć do miski poszarpaną sałatę lub listki, a później pokój na mniejsze kawałki truskawki i dorzuć do naczynia. Dalej pokrojony wcześniej ser halloumi wrzuć na grillową patelnię i na średnim ogniu smaż z każdej strony po około 1,5 minuty (powinni zrobić się na nim brązowe paski). Gotowe kawałki przerzuć do sałatki. Teraz przyszedł czas na sos. Jak go przyrządzić? Pomieszaj ze sobą musztardę, miód i sok z cytryny oraz szczyptę czarnego pieprzu. Gotową mieszanką polej składniki. Na wierzch dorzuć płatki migdałów. Jeśli lubisz, gdy na talerzu dzieje się więcej, do sałatki możesz również dodać zielony ogórek, rzodkiewkę czy pomidorki koktajlowe.
Smacznego!
Przeczytaj też: Zostały ci truskawki z deseru? Na kolację przygotujesz z nich pyszną sałatkę!