Obłędny waniliowy sernik z ricottą i truskawkami. Nie jadłaś lepszego!

Palce lizać!
Obłędny waniliowy sernik z ricottą i truskawkami. Nie jadłaś lepszego!
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/marissamakes)
06.05.2024

A gdyby tak do tradycyjnego przepisu na sernik włączyć smakowity włoski serek ricotta? Mistrzowie cukiernictwa, jak i uwielbiający słodkości smakosze są zdania, że to po prostu strzał w dziesiątkę. Otóż za sprawą ricotty Twój wypiek zyska jeszcze bardziej aksamitną konsystencję. Jeśli nadasz mu waniliowy posmak i połączysz wraz z truskawkami z wyrafinowaną balsamiczną nutą, stanie się prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Do dzieła!

Zobacz także: Niesamowity deser w śródziemnomorskim stylu. Ten smak zostanie z Tobą na długo

Waniliowy sernik z ricottą i truskawkami

Składniki

Do przygotowania masy serowej potrzebujemy składników, takich jak: 700 g twarogu (najlepiej trzykrotnie mielonego), 450 g serka ricotta, ziarnka z laski wanilii, 170 g drobnego cukru, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 jajek o rozmiarze L, tabliczka białej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej, skórka starta z dwóch cytryn, szczypta soli morskiej, 200 ml śmietany 30%

Do zrobienia spodu na sernik potrzebujemy składników, takich jak: 300 g maślanych herbatników, 120 g roztopionego masła

+ 400 g truskawek, 3 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki octu balsamicznego i listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

Wkładamy herbatniki do woreczka. Związujemy go. Zaczynamy kruszyć je wałkiem do ciasta. Gdy będą już w pełni rozdrobnione, przekładamy je do miseczki i łączymy z roztopionym masłem. Potem wykładamy je na posmarowanej masłem formie. Wyrównujemy powierzchnię łyżką. Umieszczamy spód na dwie godziny w lodówce.

Przygotowujemy masę serową. Ubijamy jajka wraz z cukrem i solą na bardzo puszystą masę. Łączymy ją powoli wraz z pozostałymi składnikami. Wylewamy masę serową na spód. Wstawiamy sernik do piekarnika. Pieczemy go przez kwadrans w temperaturze 220 stopni. Następnie obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ciasto przez około dwie godziny. Potem studzimy je i umieszczamy w lodówce na godzinę.

Przygotowujemy truskawki w syropie balsamicznym. Wsypujemy do rondelka składniki. Mieszamy. Czekamy, aż cukier się rozpuści, a truskawki zaczną puszczać sok. Gdy utworzy się apetyczny sos, zdejmujemy rondel z ognia. Studzimy truskawki i wykładamy wraz z sosem na ciasto. Dekorujemy je listkami mięty.

Smacznego!

Zobacz także: Miodowe śniadaniowe bułeczki. Są przepyszne!

Polecane wideo

Sensualne tatuaże na wiosnę. Zauroczysz się wzorkiem numer 6 ♥
Sensualne tatuaże na wiosnę. Zauroczysz się wzorkiem numer 6 ♥ - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie