Nie masz pomysłu na leniwe weekendowe śniadanie? Koniecznie weź pod uwagę upieczenie smakowitych drożdżowych bułeczek. Są apetycznie puszyste i mają uzależniająco pyszny miodowy aromat. Doskonale smakują z konfiturami, twarożkami lub po prostu solo. To bardzo prosty przepis, który zawsze się udaje.
Zobacz także: Niesamowity deser w śródziemnomorskim stylu. Ten smak zostanie z Tobą na długo
Do upieczenia bułeczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 400 g przesianej mąki pszennej, 40 g świeżych drożdży, 3/4 szklanki ciepłego mleka 3,2 %, 6 łyżek miodu, 2 łyżki esencji waniliowej, 150 g klarowanego masła, 4 jajka w rozmiarze L (w temperaturze pokojowej), łyżka skórki cytrynowej, szczypta soli morskiej, łyżka oliwy
+ 1 rozbełtane jajko zmieszane z łyżką mleka do posmarowania na koniec
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, łącząc pokruszone drożdże wraz z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru oraz łyżeczką mąki. Odstawiamy go na około dziesięć minut. W tym czasie powinien zacząć bąblować i podwoić swoją objętość.
Przesypujemy składniki do miski i przez około kwadrans ugniatamy ciasto. Pod koniec smarujemy je oliwą, po czym zostawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Po upłynięciu wskazanego czasu znów ugniatamy przez chwilę ciasto (możemy podsypać je mąką). Formujemy z ciasta kulki. Umieszczamy je na blaszce do pieczenia i nakrywamy bawełnianą szmatką. Odstawiamy je do wyrośnięcia na czterdzieści minut. Potem smarujemy je rozbełtanym jajkiem z mlekiem.
Pieczemy bułeczki przez dwadzieścia pięć minut w temperaturze 180 stopni (lub do osiągnięcia przez nie apetycznego złocistego odcienia).
Smacznego!
Zobacz także: Pyszne ciasto na majówkę. Świetnie sprawdzi się też jako urodzinowy lub komunijny tort