Szparagi w roli głównej. Będziesz chciała jeść tę obłędną przekąskę non stop

Palce lizać!
Szparagi w roli głównej. Będziesz chciała jeść tę obłędną przekąskę non stop
Fot. Unsplash
02.05.2024

Szparagi to jedne z najstarszych znanych nam warzyw. Co ciekawe, zajada się je już od doby antycznej. Szczególnie rozsmakowali się w nich starożytni Rzymianie. To właśnie słoneczny Półwysep Apeniński jest ich ojczyzną. 

Zobacz także: Niesamowity deser w śródziemnomorskim stylu. Ten smak zostanie z Tobą na długo

Niezwykła historia szparagów

Historycy jedzenia są przekonani, że te charakterystycznie wyglądające warzywa zaczęto jeść na terenie naszego kontynentu ponad pięć tysięcy lat temu. Trafiały głównie na stoły wysoko urodzonych. Wszystko przez to, że szparagom przypisywano mnóstwo intrygujących właściwości. 

Traktowano je jako rarytas, ale też lek, czy nawet środek magiczny. Nasi starożytni przodkowie utrzymywali, że dzięki szparagom nabiera się nie lada magnetyzmu i jest się w stanie uwieść dosłownie każdego. Ponadto wierzono, że można pozbyć się dzięki nim problemów natury psychicznej. Ich regularne jedzenie miało niwelować stany napięcia emocjonalnego, melancholię, a nawet obłęd. Warto wiedzieć, że i dziś szparagi są uważane za jedne z najsilniej działających afrodyzjaków. Potwierdzoną licznymi badaniami informacją jest też to, że bardzo korzystnie działają na nastrój. Obfitują również w mnóstwo cennych składników mineralnych i witamin, więc koniecznie wprowadźmy je do swojej diety.

Smakowite szparagi po włosku

Składniki

Do przygotowania przekąski będziemy potrzebowały składników, takich jak: pęczek szparagów, sól morska, cukier

Do wykonania sosu nr 1 będziemy potrzebowały składników, takich jak: serek mascarpone (150 g), 100 ml śmietany kremówki, garść parmezanu, sok z cytryny, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie, estragon, 3 łyżki białego wina

Do wykonania sosu nr 2 będziemy potrzebowały składników, takich jak: 8 łyżek octu balsamicznego, 3 łyżki musztardy, 2 łyżki gęstego miodu, 3 łyżki pasty tahini, łyżeczka tymianku

Gotujemy szparagi przez około 8 minut w pozycji pionowej (wkładamy je do gorącej wody z 1/2 łyżką soli i cukru). Miksujemy śmietanę kremówkę na bardzo puszystą masę. Stopniowo dodajemy do niej mascarpone i resztę składników. Łączymy składniki na sos nr 2. 

Wykładamy na talerz ciemny sos. Układamy na nim odcedzone szparagi. Umieszczamy na nich puszysty sos na bazie mascarpone. 

Smacznego!

Zobacz także: Panzanella, czyli ukochana sałatka Włochów. Jej smak przeniesie Cię do słonecznej Toskanii

Polecane wideo

Cudowny dom legendarnego artysty. To miejsce robi gigantyczne wrażenie
Cudowny dom legendarnego artysty. To miejsce robi gigantyczne wrażenie - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 1 / 5
gość (Ocena: 1) 13.05.2024 16:38
Napisane bez składu. Ilość reklam zniechęciła czytania.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie