Znudziły Ci się dotychczas przygotowywane ciasta i desery? Jeśli nabrałaś ochoty na wprowadzenie do swojego słodkiego jadłospisu ciekawych nowinek, koniecznie zabierz się za stosowanie matchy.
Zobacz także: Zeytoon parvardeh: perski przysmak, który na dobre zagości na Twoim stole. To samo zdrowie!
Japońska intensywnie zielona herbata, którą określa się mianem matchy, fenomenalnie podkręca smak słodkości. Tworzy niezwykle wyrafinowane połączenie smakowe wraz z wanilią oraz białą czekoladą. Oto receptura na puszyste waniliowe ciasto z przyjemną herbacianą nutą. Jest wręcz uzależniająco pyszne i zazwyczaj błyskawicznie znika z talerzy. Jego przygotowanie z pewnością nie sprawi Cię większych trudności.
Do upieczenia ciasta będziesz potrzebowała składników, takich jak: 200 g przesianej mąki pszennej, 200 g miękkiego masła, skórka starta z cytryny, 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 4 jajka w rozmiarze L w temperaturze pokojowej, biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej, 40 g cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka esencji waniliowej, szczypta soli morskiej, 1 i 1/2 łyżeczki matchy
Ubij jajka ze szczyptą soli na bardzo puszystą pianę. Stopniowo dodawaj do niego miękkie masło. Delikatnie połącz pianę wraz z pozostałymi składnikami. Miksuj całość przez kilka minut. Przełóż ciasto do okrągłej formy (sprawdzi się też ta z kominem).
Piecz ciasto przez około trzydzieści pięć minut w temperaturze 180 stopni. Gdy przestygnie, udekoruj je cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną matchy. Możesz też polać wypiek lukrem. W takim przypadku połącz szklankę cukru pudru z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz odrobiną matchy.
Smacznego!
Zobacz także: Pomysł na obiad w indyjskim stylu. Aromatyczne curry nie zawiedzie żadnego smakosza