Masz wrażenie, że śniadanie nie zapewnia Ci ani sytości ani odpowiedniego stopnia witalności? Starasz się od rana jeść zdrowo, ale błyskawicznie dopada Cię głód i przestajesz tryskać energią? Najwyraźniej nadszedł czas na zmiany w jadłospisie. Koniecznie wprowadź do niego obłędnie pyszną, bardzo sycącą, fantastycznie działającą na zdrowie i dodającą nie lada wigoru domową granolę. Gdy choć raz się jej spróbuje, nie chce się jeść rano nic innego. Robi się ją banalnie prosto i szybko.
Zobacz także: Idealnie puszysta focaccia w wiosennym wydaniu. Błyskawicznie znika z talerzy
Do zrobienia domowej granoli będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 g płatków owsianych (zwykłych nieprzetworzonych), 200 g płatków żytnich, 100 g migdałów, 100 g nerkowców, 100 g orzechów włoskich, 50 g orzechów brazylijskich, 50 g pestek dyni, 50 g siemienia lnianego, 100 g rodzynek, 100 g suszonych moreli, 10 łyżek czarnego niełuskanego sezamu, 100 g wiórków kokosowych, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka kardamonu, 80 ml miodu, 80 ml melasy daktylowej, 120 ml oliwy
Rozdrabniamy orzechy. Wszystkie składniki poza suszonymi owocami przekładamy do miski, dokładnie mieszamy, a następnie rozkładamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy ją do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około czterdzieści minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenie kilka razy mieszamy granolę. Jest gotowa, kiedy osiągnie bardzo apetyczny złocisty odcień. Gdy wystygnie, dodajemy do niej rodzynki, oraz morele, jeszcze raz mieszamy i przekładamy do słoików. Doskonale smakuje z naturalnym jogurtem kokosowym.
Smacznego!
Zobacz także: Przepis na oszałamiający deser posset. Długo był rarytasem przeznaczonym dla arystokracji