Które wypieki idealnie nadają się na wiosenne podwieczorki? Świetnym wyborem będą na pewno te, które wywodzą się z śródziemnomorskich rejonów świata. Są uzależniająco pyszne, ale też lekkie jak chmurka. Wyraźnie czuć w nich przyjemne cytrusowe nuty. Oto przepis na jedno z ulubionych ciast Włochów, czyli puszyste cytrynowe ciasto ze świeżą miętą i pistacjami. Robi się je ekspresowo i zawsze się udaje. Palce lizać!
Zobacz także: Trzy pyszne pomysły na koktajle, dzięki którym zadbasz o sylwetkę, zdrowie i cerę
Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 g przesianej mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g miękkiego masła, 120 g cukru do wypieków, 3 jajka o wielkości L, skórka starta z jednej cytryny, sok wyciśnięty z półtorej cytryny, szczypta soli morskiej, garść drogo pokrojonych niesolonych pistacji, garść listków świeżej mięty
Do przygotowania lukru do ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 3/4 szklanki cukru pudru, sok z połowy cytryny, łyżeczka skórki cytrynowej
Miksujemy jajka wraz z cukrem i szczyptą soli na bardzo puszystą pianę. Następnie delikatnym ruchem łączymy ją z pozostałymi składnikami na ciasto (oprócz mięty i pistacji). Miksujemy ciasto przez kilka minut.
Dorzucamy do masy pokrojoną drobno miętę oraz rozdrobnione pistacje. Mieszamy. Przekładamy ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy je przez około 40/45 minut aż do uzyskania apetycznego złocistego odcienia. Gdy ostygnie, polewamy je lukrem.
Jeśli przygotowujemy wypiek na specjalną okazję, możemy ozdobić go jadalnymi kwiatami. Na pewno zrobi na naszych gościach wielkie wrażenie.
Smacznego!
Zobacz także: Idealnie puszysta focaccia w wiosennym wydaniu. Błyskawicznie znika z talerzy