Kuchnią indyjską nie sposób się nie zachwycić. Nietrudno dziwić się więc jej wielkiej popularności na całym świecie. To po prostu kwintesencja kulinarnego wyrafinowania. Mnóstwo potraw, których receptury wywodzą się z egzotycznych Indii, oszałamia aromatami i smakami. Podobnie jest z kokosowym curry z dodatkiem batatów i pieczonego kalafiora. Palce lizać!
Zobacz także: Idealnie puszysta focaccia w wiosennym wydaniu. Błyskawicznie znika z talerzy
Do przygotowania curry będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 puszki mleka kokosowego, puszka pomidorów, 2 średniej wielkości cebule, 3 ząbki przepuszczonego przez praskę czosnku, starty kilkucentymetrowy kawałek imbiru, 2 ugotowane bataty pokrojone w dużą kostkę, pół papryczki chili, 2 płaskie łyżeczki mieszanki przypraw garam masala, 150 g ciecierzycy z puszki, łyżeczka mieszanki przypraw Hot Madras, łyżeczka kurkumy, szczypta soli morskiej, świeżo zmielony kolorowy pieprz, wiórki kokosowe (10 łyżek), sok z limonki, łyżeczka uprażonych i rozdrobnionych w moździerzu ziaren kolendry, upieczony duży kalafior rozdrobniony na spore różyczki, oliwa
+ do podania świeża kolendra i orzechy nerkowca
Drobno kroimy cebulę. Szklimy ją i podsmażamy czosnek, imbir i papryczkę chili. Dodajemy do nich przyprawy i smażymy przez minutę. Następnie łączymy je z pomidorami w puszce, wiórkami kokosowymi, batatem, sokiem z limonki, kalafiorem i mlekiem kokosowym. Mieszamy i podgrzewamy przez kolejne 10 minut na bardzo małym ogniu.
Przed podaniem posypujemy curry świeżą kolendrą i orzechami nerkowca. Serwujemy danie z ryżem lub chlebkami naan.
Smacznego!
Zobacz także: Fit deser, który można jeść nawet na diecie. Smakuje niesamowicie!